Ce inseamna cand se aprinde martorul ABS si ce defectiuni ar putea anunta acesta

Martor ABS

Masinile standard contin un tablou de bord unde regasim semnale luminoase sub forma unor pictograme care te avertizeaza in privinta unor uzuri, erori sau diferite probleme care apar la masina in timp.

Destul de multi soferi, in special femeile, nu cunosc cu exactitate ce reprezinta fiecare simbol din tabloul de bord. Pentru a evita probleme mai grave este bine sa stim ce reprezinta fiecare pictograma (martor bord), astfel incat sa putem apela rapid la un service in momentul in care avem o problema.

Capitala si mai multe orase importante din tara au fost lovite din plin in aceasta perioada de ninsoare si multi vor intra intr-un mic moment de panica in care se va aprinde martorul ABS. Denumirea provine din limbile germana si engleza (anti-lock breaking system sau antiblockiersystem) si este utilizat de vehiculele motorizate pentru a preveni blocarea rotilor in timpul franarii.

De ce se aprinde martorul ABS si cum ne ajuta?

Sistemul ABS are doua avantaje importante pentru soferi: reduce distanta de franare si ofera soferului sansa de a pastra controlul directiei masinii in timpul unei franari. Martorul ABS se aprinde de fiecare data cand pornim masina, insa el se stinge daca totul este in regula. In schimb, daca el ramane pornit inseamna ca avem o problema, iar la o franare mai puternica nu vom beneficia de acest sistem.

Mecanicii nu recomanda sa mergem cu ABS-ul aprins, iar daca se va aprinde si martorul de frana, lucrurile sunt mult mai complicate si trebuie sa facem rapid o vizita la service pentru un control la intreg sistemul de franare, deoarece este posibil sa avem probleme mai grave la sistemul hidraulic. In astfel de cazuri, specialistii recomanda tractarea masinii pentru a nu ramane fara sistem de franare in viraje.

Martorul ABS se aprinde din mai multe motive cum ar fi:

- Contacte defecte ale senzorilor

- Lichidul de frana nu este in parametri optimi

- Anvelope de marimi diferite

- Avem pana

- In momentul in care avem jocuri la bucsi si pivoti

Martorul pentru ABS se mai aprinde si in momentul in care franam in conditii meteo de zapada sau polei, dar acest lucru nu trebuie sa ne sperie pentru ca el doar s-a activat pentru momentul respectiv. Totusi, se mai poate ca ABS-ul sa se mai aprinda si din cauza unor erori temporale si este indicat ca in momentul in care apare pentru prima data sa repornim masina, deoarece e posibil sa dispara si sa fie doar o alarma falsa.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter