Ce inseamna, de fapt, AMG la autoturismele Mercedes-Benz

Ce inseamna, de fapt, AMG la autoturismele Mercedes-Benz

Cand spui AMG, nu exista sofer care sa nu fi auzit de aceste trei litere de la Mercedes-Benz. Totusi, am decis sa analizam putin istoria AMG. Iata ce am aflat.

AMG este, poate, una dintre cele mai cunoscute divizii sport ale unui producator german. Totusi, istoria acestor trei litere este destul de mare, asa ca am decis sa vorbim un pic mai pe larg despre divizia sport a producatorului Mercedes-Benz.

Cand a luat nastere AMG?

Ce inseamna, de fapt, AMG la autoturismele Mercedes-Benz

Istoria AMG incepe in anul 1967, cand doi ingineri Mercedes-Benz, Hans Werner Aufrecht si Erhard Melcheir, au fondat compania AMG Motorenbau und Entwicklungsgesellschaft mbH (AMG Engine Production and Development, Ltd.).

Citeste si: Cum arata cele mai interesante si mai neobisnuite modele AMG?

AMG vine de la Aufrecht, Melcher si Großaspach (orasul natal al lui Hans Werner Aufrecht). In 1976, productia modelelor AMG s-a mutat la Affalterbach, iar Erhard Meclcher a incetat sa mai fie un partener in afacere, dar a continuat sa lucreze ca angajat in locatia din Burgstall.

Inceputurile AMG au insemna testarea si construirea de motoare pentru masinile de curse. Compania s-a dezvoltat si a inceput sa construiasca masini sport ce aveau la baza modele Mercedes-Benz.

Primele modele care au beneficiat de maiestria AMG au fost Mercedes-Benz SL (R107 si C107) construite intre anii 1971 si 1989. AMG nu s-a limitat aici si si-a mai pus amprenta pe modele ca Mercedes-Benz W116 S-Class (1972-1980), Mercedes-Benz W123 (Cobra) construite intre anii 1976 si 1985, Mercedes-Benz W124 E-Class (1984-1997), Mercedes-Benz W126 S-Class (1979-1992), Mercedes-Benz R129 SL-Class (1989-2001) si Mercedes-Benz W201 C-Class (1990-1992).

Intre anii 1980 si 1990, AMG a dezvoltat o serie de pachete de performanta, jante de aliaj si elemente de design ca o companie independenta, care nu apartinea de Daimler-Benz

In anul 1993, pentru ca AMG era specializata in dezvoltarea modelelor sport Mercedes-Benz, compania a semnat un parteneriat cu Daimler-Benz (compania mama Mercedes-Benz). Parteneriatul a permis companiei AMG sa intre si in reteaua de dealeri Mercedes-Benz pentru a-si vinde produsele.

Pe 1 ianuarie 1999, DaimlerChrysler (asa se numea compania mama la acel moment) a cumparat 51% din AMG, iar compania a devenit Mercedes-AMG GmbH. In anul 2005, Aufrecht a vandut partea sa din AMG companiei DaimlerChrysler, asa ca AMG este acum o detinuta 100% de Daimler AG.

Cand a aparut primul model dezvoltat de AMG si Daimler-Benz?

Ce inseamna, de fapt, AMG la autoturismele Mercedes-Benz

Tot anul 1993 a marcat si primul vehicul dezvoltat de Daimler si AMG: Mercedes-Benz E50 AMG. Avand la baza modelul E-Class (W210), E50 AMG a fost oferit doar pe piata din Europa si compania a produs doar 2,870 de unitati.

Dupa cum o spune si numele, modelul E50 AMG venea cu un motor V8, de 5.0 litri, ce oferea 342 cai putere si 481 Nm. Atunci cand vorbim de performante, acestea erau impresionante la acea vreme: 0-100 km/h in 6.2 secunde si o viteza maxima de 270 km/h.

Anul 1998 a adus modelul E 55 AMG si 12.000 de unitati au fost produse. Modelul oferea un motor de 5.5 litri, V8, ce dezvolta 349 cai putere si 530 Nm. Performantele au fost si ele imbunatatite: 0-100 km/h in 5.4 secunde si o viteza maxima de 250 km/h, limitata electronic.

Ce ofera modelele AMG de la Mercedes-Benz?

Ce inseamna, de fapt, AMG la autoturismele Mercedes-Benz

Modelele AMG oferite acum de Mercedes-Benz sunt masini sport in adevaratul sens al cuvantului. Comparate cu versiunile standard, modelele AMG ofera o mai buna stabilitate datorita suspensiei imbunatatite, motoare V8 puternice, frane mai mari, un design nou care ne duce cu gandul la o masina extrem de puternica, dar si un interior inspirat din lumea motorsportului ce vine cu volan sport, scaune sport, insertii din fibra de carbon si multe altele.

Modelele AMG vin cu cifrele „63”, un tribut pentru modele clasice ca 300SEL 6.3 litri. Cu toate ca modelele mai vechi oferite de AMG veneau cu motoare V8, de 6.3 litri, modelele mai noi ofera motoare mai mici, din cauza emisiilor si taxelor mari. De exemplu, modelele C63 AMG vin cu motoare de 4.0 litri, V8, la fel ca si modelele E63 sau S63.

Pentru a va face o idee despre puterea oferita de modelele AMG, vom vorbi despre Mercedes-AMG E63 S. Acest model vine cu un motor V8, de 4.0 litri, ce dezvolta 612 cai putere si 850 Nm.

Ce este mai interesant, este ca puterea motorului nu mai este livrata pe rotile din spate, ci este livrata la toate cele patru roti prin intermediul tractiunii integrale 4Matic. Dupa cum era de asteptat, performantele sunt extraordinare: 0-100 km/h in doar 3.4 secunde si o viteza maxima, limitata electronic, la 250 km/h.

Ce inseamna AMG Line?

Ce inseamna, de fapt, AMG la autoturismele Mercedes-Benz

Ca si versiunile Audi S Line, modelele de la Mercedes-Benz sunt disponibile si cu optiunea AMG Line.

Dupa cum era de asteptat, unii soferi fac confuzie intre AMG line si AMG. Modelele ce ofera AMG Line nu au un motor V8 sub capota si nu ofera performante demne de o masina sport.

AMG Line se refera la faptul ca modelul pe care il cumperi vine cu cateva optiuni care fac masina diferita fata de alte dotari cum ar fi modele echipate cu Exclusive Line si Avantgarde Line.

AMG line ofera o suspensie sport, o noua grila, elemente de design AMG cum ar fi o noua bara fata si o bara spate, o noua grila fata, praguri laterale, jante din aliaj, dar si cu imbunatatiri pentru interior cum ar fi scaune sport cu suport lombar, volan sport, pedale din aluminiu sau schimbatoare sport.

VIDEOCLIPUL ZILEI