Ce faci in cazul unui accident in vacanta! Afla cum te sprijina Uniunea Europeana!

Car Accident

Te pregatesti de vacanta? Iti doresc sa iti iasa asa cum vrei. In cazul ai ghinion si faci un accident intr-un stat al Uniunii Europene, trebuie sa stii ca ar trebui sa ai la tine: declaratia europeana a accidentelor si cartea verde. Primul document este armonizat la nivel european si, de cele mai multe ori, il gasesti in varianta bilingva.

Nu este un document obligatoriu, dar grabeste primirea compensatiilor pentru daune. De partea cealalta, cartea verde dovedeste ca esti asigurat si ofera informatii legate de tipul de asigurare, despre masina, dar si despre tine, cel care o conduce.

Daca tot pleci la drum in strainatate, nu ar strica sa stii dinainte cateva lucruri despre tara de destinatie, dar si despre cele pe care le vei tranzita. Astfel, multe dintre statele Uniunii Europene, te obliga sa ai vesta si triunghi reflectorizant. Si tin la fel de mult si la trusa de prim ajutor.

Iata cateva ponturi care iti pot fi de folos:

Care este legislatia aplicabila? NU strica sa pui mana din timp pe codul rutier din respectivele tari si sa il citesti cu atentie. De cele mai multe ori, se aplica legea din tara respectiva, nu cea din tara de provenienta a celui care o tranziteaza. Chiar si asa, in cazul in care coliziunea implica exclusiv masini inmatriculate intr-un alt stat membru UE, de aplica legea acelui stat.

Ce trebuie sa stii despre compensare? Aici intervine declaratia europeana de accident. Acest document trebuie trimis cat mai repede la compania de asigurari. Mare grija! In unele state, exista o limita de timp pentru depunerea sa! Trebuie sa mai stii, la acest capitol, ca Uniunea Europeana a simplificat procedura de despagubire pentru victimele accidentelor rutiere produse intr-un alt stat membru.

Astfel, ai posibilitatea sa ceri despagubiri in Romania, imediat ce ai ajuns acasa. Tot aici, apare si cartea verde pe care ti-am spus ca trebuie neaparat sa o ai. Este important sa intelegi ca, daca esti implicat in accident, trebuie sa completezi formularul de constatare amiabila sau sa soliciti ca Politia de acolo sa constate accidentul si pagubele - asta in functie de legislatia din fiecare stat. Politia va fi si cea care iti va elibera autorizatia de reparatie a vehiculului.

Odata ajuns in Romania, trebuie sa constati corespondentul companiei de asigurari a soferului vinovat pentru a obtine despagubirile. In cazul in care nu te descurci singur, cere lamuriri celor de la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania. In plus, este datoria ta sa dai o declaratie referitoare la daune si la dinamica accidentulului, cine este vinovatul si daca, pe langa pagubele materiale, au rezultat victime umane. Poti cere despagubirile inainte, dar si dupa ce iti repari masina. Mai mult, iti poti repara vehiculul la orice service. NU esti singur in relatia cu asiguratorul: daca ai nemultumiri, anunta-i pe cei de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sau de la Biroul Asiguratorilor Auto din Romania.

Atentie! Daca asiguratorul vinovatului este strain si acesta nu detine carte verde sau RCA valabile, trebuie sa te adresezi celor de la Fondul de Protectia a Victimelor Strazii din Romania. Ii gasesti la Autoritatea de Supraveghere Financiara. Te pot ajuta doar daca vinovatul face parte din Uniunea Europeana. Daca vorbim despre un stat care nu este membru al UE, dar care recunoaste Cartea Verde, te poti adresa Biroului National Cartea Verde. Daca statul nu recunoaste Cartea Verde, trebuie sa te adresezi asiguratorului soferului vinovat.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE PIESE SE FURA CEL MAI DES LA MODELELE BMW?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter