Ce faci daca ti-a fost anulat permisul de conducere! Procedura completa pentru obtinerea unui carnet nou

Procedura de obtinere a permisului auto, daca a fost anulat

Redobandirea permisului auto este un proces complicat, la care putini soferi s-au gandit pana ce nu au fost pusi in situatia in care le-a fost anulat carnetul.

Atentie! Nu este vorba despre suspendarea dreptului de a conduce, ci despre anularea permisului, cu obligativitatea obtinerii unuia nou, in cazul in care doriti sa mai urcati la volan. Suspendarea se aplica pe o perioada limitata de timp, de maximum 90 de zile, pe cand anularea reprezinta desfiintarea actului.

In primul rand, o persoana careia i-a fost anulat carnetul, trebuie sa urmeze din nou cursurile unei scoli de soferi si sa sustina toate probele (teoretica si practica). Dar acestea nu sunt suficiente! Exista conditii suplimentare pe care cel ce vrea sa obtina un nou carnet este obligat sa le indeplineasca.

Conditiile obtinerii unui permis de conducere nou, daca acesta a fost anulat

Articolul 116 stipuleaza ca (1) persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una dintre situatiile urmatoare:

a) au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca;
b) a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanta prevazuta la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocata.

(2) Persoana careia i-a fost anulat permisul de conducere, inainte de intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, ca urmare a savarsirii, intr-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atragea suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere, fara a fi necesara trecerea vreunui termen de la data aplicarii masurii administrative.
(2.1) Persoana careia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnarii pentru o infractiune care a fost dezincriminata, in conditiile art. 4 din Codul penal, se poate prezenta la autoritatea competenta pe raza careia isi are domiciliul sau resedinta, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, in conditiile ordinului ministrului afacerilor interne prevazut la art. 24 alin. (53), fara a mai sustine examen si cu prezentarea documentului care atesta o astfel de situatie.
(2.2) In situatia in care anularea permisului de conducere nu a fost dispusa pana la depunerea cererii de restituire de catre titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infractiune care a fost dezincriminata, in conditiile art. 4 din Codul penal, seful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, in baza documentului care atesta o astfel de situatie.
(3) Pentru prezentarea la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere, persoana aflata in una dintre situatiile prevazute la alin. (1) si (2) trebuie sa faca dovada ca:
a) este apta din punct de vedere medical;
b) nu a fost condamnata prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru una dintre infractiunile prevazute la art. 24 alin. (6), cu exceptia cazurilor in care a intervenit una dintre situatiile prevazute la alin. (1).

Dosarul in vederea reexaminarii auto trebuie depus la sediul SPRCIV/DRPCIV de care apartineti si trebuie sa cuprinda urmatoarele documente:

  • cerere tip de participare la examen completata si semnata personal de solicitant
  • fisa de scolarizare, completata cu datele personale ale solicitantului, care va avea pe verso avizul medical
  • avizul psihologic
  • certificatul cazier judiciar care se obtine gratuit de la orice subunitate de politie din tara
  • fisa detinatorului de permis care se obtine de la orice birou de copiat acte
  • dovada taxa de examinare
  • copie act identitate
  • copie act de studii
  • copia hotararii judecatoresti de condamnare care sa fie in mod obligatoriu definitiva
  • dovada anularii permisului de conducere anterior care se elibereaza la solicitarea celui interesat de catre unitatea emitenta

Motivele pentru care politistul poate dispune anularea permisului auto

(1) Anularea permisului de conducere se dispune in urmatoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru infractiunile prevazute la art. 334 alin. (2) si (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) si (4) din Codul penal;
c) abrogata;
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanta prevazuta la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal.
e) permisul de conducere a fost obtinut cu incalcarea normelor legale, situatie constatata de instanta competenta.
f) permisul de conducere a fost obtinut in perioada in care titularul era cercetat sau judecat in cadrul unui proces penal pentru savarsirea unei infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice, atunci cand acesta a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
DEZAVANTAJELE CUMPARARII UNEI MASINI FOLOSITE CA TAXI
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter