Ce amenda primesti, de fapt, daca iti parchezi masina pe trotuar

Ce amenda primesti, de fapt, daca iti parchezi masina pe trotuar

Cu totii suntem enervati de soferii ale caror masini le gasim parcate pe trotuar. Totusi, care este amenda pentru acest lucru si de ce ar trebui sa evitam si noi sa parcam pe trotuar?

Lipsa locurilor de parcare reprezinta o problema cat se poate de serioasa pentru Romania, in special atunci cand vorbim despre marile orase ale tarii.

In aceste conditii, nu este de mirare ca multi aleg sa parcheze pe trotuar, satuli fiind sa caute zeci de minute un loc de parcare. Insa, se intreaba oare cei care apeleaza la aceasta solutie ce patesti in Romania daca iti parchezi masina pe trotuar?!

Este sau nu interzis sa parchezi pe trotuar?

Asa cum stim deja cu totii, conform legii, in tara noastra este interzis sa iti parchezi masina pe trotuar, singura exceptie fiind atunci cand exista indicatoare si marcaje care arata faptul ca se poate parca.

Citeste si: Tanar vitezoman amendat drastic de autoritatile germane pentru ca a aratat degetul mijlociu la camera

Lasand acest lucru la o parte, este important sa aflam ce spune legea si atunci cand vorbim despre ce patesti in Romania daca iti parchezi masina pe trotuar.

Pentru a putea intelege toate aceste lucruri, trebuie sa ne uitam la Art. 72 din Ordonanta de Urgenta 195/2002 republicata, privind circulatia pe drumurile publice, actualizata prin OUG nr. 63/2006.

Ce amenda poti primi daca iti parchezi masina pe trotuar

Ei bine, pentru inceput trebuie sa spunem ca legile mentionate in randurile anterioare specifica foarte clar ca “ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate este interzisa”.

Totodata, este mentionat faptul ca “atunci cand parcarea este permisa, conform indicatoarelor sau marcajelor, latimea minima a trotuarului lasat la dispozitia pietonilor trebuie sa fie de cel putin un metru”. Conform HG 965/2016, administratorul drumului public poate amenaja pe anumite zone ale trotuarului spatii destinate opririi sau stationarii vehiculelor, parcate si semnalizate corespunzator.

De asemenea, daca tot suntem la acest capitol, mai trebuie sa stim ca pentru a putea parca pe trotuar mai exista si alte conditii care trebuie indeplinite. Spre exemplu, masinile trebuie sa se afle la o distanta de cel putin 10 metri de intersectie, statii ale mijloacelor de transport in comun si treceri de pietoni. Totodata, nu se poate parca la mai putin de 5 metri de ferestrele locuintelor.

Revenind la subiectul de la care am pornit aceasta discutie, va spunem ca oprirea neregulamentara se sactioneaza cu amenzi si chiar si cu puncte de penalizare. Si nu vorbim despre o amenda foarte mica, aceasta fiind cuprinsa intre 290 si 435 de lei, la care se adauga doua puncte de penalizare.

Mai mult decat atat, pentru stationarea neregulamentara se aplica o amenda cuprinsa intre 580 si 725 de lei, la care se adauga trei puncte de penalizare. Aceleasi amenzi se aplica si pentru parcarea pe spatiul verde.

Afla si care este cea mai mica amenda auto pe care o poti lua si pentru ce abatere sau care este este viteza minima pe autostrada, in Romania!

VIDEOCLIPUL ZILEI