Ce amenda poti primi de la Politia Rutiera daca ai folii pe geamurile din fata sau pe parbriz

Soferii care conduc masini cu folii pe geamurile din fata sau parbriz risca amenzi uriase. Desi multi le considera folositoare, mai ales pe timpul verii, acestea trebuie aplicate in conformitate cu regulile din Codul Rutier.

Ce amenda poti primi de la Politia RutieraCe amenda poti primi de la Politia Rutiera daca ai folii pe geamurile din fata sau pe parbriz

Geamurile fumurii sunt utile cand soarele este puternic, dar si pe timpul noptii, cand farurile celorlalti participati la trafic sunt mult prea puternice, mai ales daca soferul are ochii sensibili. Foliile filtreaza lumina si reduce efectul de orbire aproape complet.

Unii o considera un simplu moft, altii sustin ca este un real ajutor, mai ales pe timpul verii, deoarece ofera protectie impotriva razelor ultraviolete, dar si protectie termica.

Daca va ganditi sa montati folii, asigurati-va ca respectati toate regulile impuse, daca nu vreti sa va treziti cu o amenda usturatoare.

Citeste si: Un politist si-a amendat fosta sotie pentru ca nu avea folii omologate, desi el cumparase masina. "Este un abuz!"

 

Ce spune legea despre geamurile fumurii

Legislatia din Romania in ceea ce priveste montarea foliilor de protectie a fost actualizata pentru a se alinia la standardele europene.

In primul rand, foliile trebuie sa fie omologate si sa respecte o limita a gradului de transparenta. Foliile pot fi folosite pe toate geamurile, daca respecta principiile de mai sus, mai putin pe parbriz. Este recomandat sa eviti aplicarea ei si pe geamurile laterale din fata.

Dupa montaj, foliile nu trebuie sa prezinte cute, ruperi sau zgarieturi care sa afecteze vizibilitatea sau sa deformeze optic imaginea.  Totodata, nu se aplica niciodata folii din material plastic, indiferent de valoarea transmitantei luminii pe parbrizul autovehiculelor.

Pe site-ul oficial al Registrului Auto Roman gasiti lista operatorilor economici autorizati sa presteze activitati de modificari constructive si aplicare folie.

 

Amenzi usturatoare pentru folii pe parbriz

Codul rutier nu interzice aplicarea foliilor de protectie solara, dar ele trebuie sa fie omologate de Registrul Auto Roman (R.A.R.) si nu ai voie sa le aplici pe toate geamurile. O folie de protectie solara este omologata de RAR, astfel ca dupa montare vei primi un certificat de conformitate, care precizeaza tipul foliei folosite, vehiculul, atelierul si certificatul de garantie.

Potrivit legislatiei in baza careia actioneaza politistii, “aplicarea de afise, reclame publicitare, inscrisuri sau accesorii pe parbriz, luneta sau geamurile laterale care restrang sau estompeaza vizibilitatea” reprezinta o contraventie incadrata in clasa a IV-a de sanctiuni.

Potrivit Codului Rutier, nerespectarea prevederilor actuale se poate traduce printr-o amenda din clasa a IV-a de sanctiuni, adica risti o amenda intre 1.300 la 2.900 de lei, in functie de gravitatea situatiei si ti se suspenda si certificatul de inmatriculare a masinii.

De asemenea, reprezinta incalcare a legii si este sanctionata tot cu amenda de pana la 2.900 de lei si “aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale”.

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
Mercedes-AMG E 63 S T-MODELL: RIVAL PENTRU AUDI RS6?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter