Cati ani e valabil, de fapt,  ITP-ul?

Cati ani e valabil, de fapt, ITP-ul?

Valabilitate ITP. Fara doar si poate, toti soferii stiu ca niciun vehicul inmatriculat sau inregistrat in tara noastra nu poate circula pe drumurile publice din Romania fara a avea ITP-ul valabil. Insa stim oare cu totii pentru cati ani e valabil ITP-ul?!

In primul si primul rand, ca sa intelegem pentru cati ani e valabil ITP-ul unei masini trebuie sa aruncam o privire asupra legislatiei actuale pentru a putea raspunde la aceasta intrebare.

Legislatia privind ITP-ul a fost modificata ultima data la data de 1 ianuarie 2018, atunci cand s-au schimbat reglementarile privind vehiculele noi, cat si regulile cu privire la masinile mai vechi de 12 ani.

Cati ani este valabila Inspectia Tehnica Periodica (ITP) a masinii tale?

Valabilitate ITP. Conform Legii nr. 260/2017, un vehicul nou va face prima Inspectie Tehnica Periodica la trei ani de la data inmatricularii in Romania, si nu de la data fabricatiei.

Asa cum poate ca stiati, pana in urma cu doi ani, si posesorii de masini noi erau nevoiti sa efectueze ITP-ul pentru masina lor la doi ani de la inmatriculare.

Citeste si: ITP in 2020. Cand trebuie sa-l faci, de fapt, ce acte iti trebuie, cat costa si ce defecte sunt permise

Valabilitate ITP. Vestile mai putin bune vin atunci cand vorbim despre posesorii masinilor mai vechi de 12 ani.

Potrivit legii, acestia sunt obligati sa efectueze ITP-ul in fiecare an. Avand in vedere ca parcul auto national este unul extrem de imbatranit, in aceasta situatie se afla aproximativ 60% din soferii din tara noastra!

Gandindu-ne ca vorbim despre niste masini cu o vechime mai mare de 12 ani, putem intelege ca aceasta regula este bine venita, aceste vehicule putand suferi defectiuni tehnice semnificative din cauza uzurii.

Bineinteles, de la aceasta regula sunt exceptate vehiculele istorice, certificate in acest sens, care au mai mult de 30 de ani de la data fabricatiei. Foarte important, este sa nu uitati nici de expirarea permisului de conducere!

Valabilitate ITP. Iata cum sa o verifici

Valabilitate ITP. Trebuie sa recunoastem, cu totii avem atatea treburi pe cap in zilele noastre incat este posibil ca uneori sa uitam cand trebuie sa facem urmatoarea Inspectie Tehnica Periodica pentru masina pe care o conducem.

Si cum nu vrem sa se intample asa ceva, trebuie sa stim ca putem verifica valabilitatea ITP-ului extrem de simplu, accesand baza de date a Registrului Auto Roman, de pe siteul rarom.ro.

Valabilitate ITP. Pentru a putea afla toate informatiile necesare in acest sens, soferii au nevoie de seria din cartea de identitate a autovehiculului si de seria de sasiu a acestuia.

Dupa introducerea unui cod de securitate, soferii interesati vor primi raspunsul la intrebarea lor in numai cateva secunde.

In plus, este bine sa stim ca baza de date a celor de la Registrul Auto Roman se actualizeaza la fiecare 24 de ore!

VIDEOCLIPUL ZILEI