Cat ar trebui sa reziste butonul claxonului unei masini?

Claxon Volan

Cu toate pericolele pe care le intalnim, in zilele noastre, pe sosele, sa gasesti modalitati prin care sa te mentii pe tine si masina in siguranta, ar trebui sa fie grija oricarui sofer.

Din fericire, masina beneficiaza de o varietate de mecanisme si componente diferite, care vin standard pe cele mai multe modele, gandite sa ne ajute la mentinerea sigurantei autovehiculului si a pasagerilor. Printre cele mai folosite se numara, fara urma de indoiala, claxonul.

La fel de important este si butonul claxonului. Acesta poate avea diferite forme sau poate fi mascat chiar si in volan si trimite un impuls electric la bobina care activeaza claxonul. De aceea, de fiecare data cand apesi acest buton el se va activa si trimite impulsul potrivit la bobina, provocand sunetul dictat de acesta.

Un astfel de buton a fost gandit sa reziste cel putin atata timp cat va rezista masina. In cele mai multe cazuri, insa, din cauza uzurii si a folosirii indelungate, acest lucru nu se va intampla.

Butonul claxonului este, de obicei, montat pe bordul masinii, asa ca este expus la caldura prezenta in aceasta zona. In timp, aceasta caldura va ajunge sa compromita gradul de functionalitate al acestuia. In mod normal, cea care are de suferit si afecteaza intregul sistem este instalatia electrica a claxonului, legatura directa dintre buton si bobina.

Atentie, incercarea de a repara aceasta instalatie electrica poate fi periculoasa si poate duce la probleme si mai mari pentru masina!

De aceea, inlocuirea cablajului sau bobinelor unei masini, un proces care poate fi extrem de complicat, trebuie lasata pe mana unui profesionist.

Desi nu exista nici un test oficial prin care sa verificam daca de vina este chiar butonul, un profesionist poate testa continuitatea sarcinii electrice si afla daca acesta isi mai indeplineste functia. O astfel de verificare, efectuata de un specialist in instalatii auto electrice, ne poate ajuta sa ajungem la un raspuns corect si sa remediem defectiunea.

Iata cateva indicii pe care le vei intalni atunci cand se apropie timpul inlocuirii butonului unui claxon auto:

- claxonul nu face nici un fel de zgomot in momentul in care actionam comutatorul;
- claxonul nu se va opri;
- siguranta sistemului electric al claxonului se arde periodic;
- nu auzi decat un zgomot de clic in momentul in care folosesti butonul claxonului.

Nu uita! Repararea sau inlocuirea (dupa caz) imediata a claxonului sau a butonului acestuia este cea mai buna cale de a te asigura ca vei putea circula in siguranta pe drumurile publice.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
OFF-ROAD: 6 SFATURI PENTRU A CONDUCE IN SIGURANTA
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter