Ce trebuie sa faci pentru a a afla cat te costa o masina?

Sofer

Una dintre cele mai mari cheltuieli ale omului modern tine de transport. Felul in care ajungi la munca, la scoala, la magazin sau chiar la film, te costa bani. Ai incercat vreodata sa afli despre ce suma este vorba?

Un astfel de calcul este o idee excelenta daca vrei sa tii socoteala cheltuielilor tale lunare. In afara de ratele masinii, mai trebuie sa iei in calcul alti cativa factori:

- Costul unui plin de benzina;
- Costul asigurarilor;
- Costurile de mentenanta si reparatii;
- Costurile cu parcarea;
- Costurile de inmatriculare a masinii.

Costul imprumutului pentru cumpararea masinii nu reprezinta cu adevarat cheltuielile cu aceasta, de vreme ca variaza destul de serios, in functie de pretul vehiculului, suma depusa ca avans sau variabile ca rata de depreciere si conditia sa tehnica. De aceea, ne-am gandit sa nu includem aceste cheltuieli in calculul nostru.

In cele ce urmeaza, te vom invata ce trebuie sa faci pentru a afla cat cheltui cu masina ta pe o zi sau pe o mila. Acest lucru te va ajuta sa-ti dai seama daca-ti permiti aceste costuri, sa cumperi o masina, sa o inchiriezi sau alte cheltuieli lunare.

Afla costul pe carburanti

1. Fa plinul masinii tale. Umple rezervorul pana la refuz si incearca sa rotunjesti suma platita pe acest plin. Aceasta este baza de la care plecam in calcul.

2. Marcheaza momentul pe kilometrajul masinii. Scrie valoarea in km a acestuia inainte de a parasi statia de benzina. Sa zicem ca aceasta este 10.000 de km.

3. Condu normal pana la momentul unui nou plin. Pentru un calcul cat mai corect, consuma cel putin trei sferturi din rezervor. Anomalii ca mersul in gol lungi perioade de timp sunt mai usor compensate in acest fel.

4. Fa din nou plinul masinii. Urmeaza pasii de mai sus si nu te opri pana cand pompa nu ajunge la oprirea automata.

5. Noteaza toate valorile. Pune pe hartie numarul de litri cu care ai alimentat, costul litrului de carburant si valoarea aratata de kilometrajul masinii.

6. Calculeaza distanta parcursa cu un plin. E simplu, tot ce trebuie sa faci este sa scazi din noua valoare a kilometrajului pe cea veche. Aceasta este distanta parcursa intre doua plinuri. Sa spunem ca este vorba despre 10.300 de km.

7. Calculeaza eficienta. Imparte distanta numarul de litri cu care ai facut al doilea plin. Sa spunem ca este vorba despre 50 de litri, astfel ca 300 impartit la 50 inseamna un litru la 6 kilometri.

8. Calculeaza costul pe km. Imparte costul pe litru la numarul de km pe litru. Sa presupunem ca este vorba despre 5 lei pe litru, impartit la sase, inseamna ca masina ta cheltuie 0,83 de lei pe kilometru.

9. Calculeaza cheltuielile cu combustibilul pe luna. Nu uita numarul de km parcursi pe luna. In acest fel, inmultindu-i cu costul pe km, vei afla cat te costa o masina pe luna. Un sofer normal parcurge aproximativ 1.000 de km pe luna. Daca inmultim aceasta distanta cu costul pe km, ajungem la 834 de lei pe luna.

Calculeaza costurile cu asigurarea, inmatricularea si parcarea masinii

1. Aduna toate chitantele. E tot ce trebuie sa faci: sa aduni chitantele pentru cele trei activitati. Daca ai doua locuri de parcare, unul acasa, altul la munca, aduna-le pe amandoua. In cazul in care aceste chitante sunt lunare, inmulteste-le cu 12. Vei observa ca sunt diferente mari la acest capitol, intre diverse masini: in fuctie de tipul masinii, uzura acestuia sau locatia. Daca ar fi sa ne gandim la o suma, toate aceste cheltuieli s-ar aduna pe undeva pe la 2.000 de lei pe an.

Calculeza costurile cu mentenanta si si reparatiile

1. Aduna chitantele. Aduna costurile de pe chitantele de reparatii si mentenanta din ultimul an.

2. Fii meticulos. Nu uita de schimburile de ulei, de reparatiile la anvelope sau de cele mecanice. Sa spunem ca aceste costuri se ridica pe la 2.000 de lei pe an.

Calculeaza costul zilnic al sofatului

1. Afla kilometrajul mediu lunar. Dupa ce afli cat conduci, inmulteste aceasta valoare cu 12. Cei mai multi soferi conduc undeva pe la 10.000 de km/an.

2. Calculeaza costul total al carburantului. Nu e deloc complicat, inmulteste numarul de km cu costul pe km. La 10.000 de km parcursi pe an si 0,83 lei pe km, ajungem la un cost total al carburantului de 8.300 de lei.

3. Calculeaza totalul. Aduna laolalta costul carburantului dar si costurile cu asigurarea, inmatricularea, reparatiile, mentenanta si parcarea. Conform exemplului, ajungem la o suma de 12.300 de lei.

4. Calculeaza suma cheltuita zilnic. Imparte costul anual la 365 de zile. In cazul nostru, 12.300 de lei de impartit la 365. Suma rezultata este de aproximativ 34 de lei pe zi.

Calculeaza costul pe km parcursi

1. Calculeaza costul pe km. Imparte costurile anuale ale masinii la numarul de km parcursi intr-un an. 12.300 de lei impartit la 10.000 de km, inseamna 1,2 lei pe km.

Daca nu ai reusit sa faci aceste calcule, exista site-uri specializate care pot face asta pentru tine. Aceste calcule te pot ajuta in compararea preturilor mai multor modele de masini si iti pot modifica serios decizia in cazul in care vrei sa achizitionezi una.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CELE MAI SCUMPE 7 MASINI DIN ISTORIE
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter