Cat rezista, in mod normal, un filtru de aer al masinii?

Filtru aer masina

Orice motor cu combustie interna are nevoie de aer pentru a functiona corect. Fara aer, combustibilul nu arde si nu va oferi puterea de care motorul are nevoie pentru propulsia masinii.

Foarte important este si ca acest aer sa fie curat. Altfel, praful si resturile din aer vor actiona asupra motorului, reducand performantele, ducand la defectiuni ale componentelor si la scurtarea vietii acestuia. Ca o concluzie, atunci cand motorul nu are suficient aer, acesta este supus unui stres mai mare.

Iata momentul in care intra in actiune filtrul de aer. Din clipa in care pornesti motorul si pana cand il opresti, filtrul de aer functioneaza continuu. Acesta se ocupa de distribuirea cantitatii corecte de aer catre motor si de filtrarea mizeriilor care ar putea aduce daune motorului. Trebuie retinut, insa, ca pana si cele mai de calitate filtre lucreaza la capacitate numai pentru o bucata de vreme. De aici vine si intrebarea din titlu: cat rezista, in mod normal, un filtru de aer?

Acest lucru depinde, in foarte mare parte, de modul in care iti conduci masina. In situatia in care conduci foarte mult in oras, cu multe opriri, sau pe drumuri de tara, e foarte posibil sa fie nevoie sa schimbi filtrul mai des decat un sofer care conduce mai putin si numai pe asfalt.

In mod normal, un filtru de aer trebuie schimbat la fiecare 10.000 pana la 15.000 de km, cam in acelasi moment in care este schimbat si uleiul. In cel mai rau caz, la astfel de distante ar trebui ca macar sa faceti o inspectie a acestuia. Pe scurt, nu te costa nimic sa il verifici si vei putea evita probleme mult mai grave in viitor.

Trecand peste aceste sfaturi, e important sa nu uitam ca filtrele de aer se pot uza in mod diferit, dupa distante aleatorii, asa ca e bine sa stim care sunt simptomele care ne avertizeaza ca nu mai au mult de trait. Printre cele mai importante, trebuie sa amintim:
- o crestere serioasa in consumul de carburant;
- probleme la aprindere sau la pornirea motorului;
- rateuri ale motorului;
- manevrabilitate ingreunata a motorului;
- luminile de avertizare de la bord sunt aprinse.

Daca intalniti oricare dintre aceste semne de avertizare, cel mai bine ar fi sa luati legatura cu un mecanic autorizat si sa luati in calcul inlocuirea filtrului de aer.

 

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter