Cat este, de fapt, amenda daca masina ta nu este echipata cu anvelope de iarna?

Cat este, de fapt, amenda daca masina ta nu este echipata cu anvelope de iarna?

In cazul in care ai uitat sa iti montezi anvelopele de iarna pe masina, ar trebui sa ai mare grija si sa fugi la o vulcanizare pentru ca sanctiunile sunt mari. Iata care este amenda daca masina ta nu este echipata corespunzator cu cauciucuri de iarna.

Iarna a sosit deja in zonele de munte, asa ca daca vrei sa faci o iesire in natura, ar trebui sa ai deja anvelopele de iarna montate pe masina. In caz contrar risti o sanctiune destul de mare. Iata cat este amenda daca masina ta nu este echipata corespunzator cu anvelope de iarna.

Cand se monteaza cauciucurile de iarna in 2020

Conform Codului Rutier 2020, este interzisa circulatia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna. Legea cauciucurilor de iarna, adica OG 5/2011, are ca scop cresterea gradului de siguranta pe drumurile publice pe timp de iarna, dar si reducerea numarului de accidente ca urmare a echiparii necorespunzatoare a vehiculelor.

Citeste si: Clasamentul celor mai bune anvelope de iarna in sezonul 2020/2021. Top 5 cauciucuri pentru anotimpul rece

Anvelopele de iarna trebuie montate atunci cand temperaturile scad sub 7 grade Celsius, asa ca nu mai astepta si ocupa-te de schimbul periodic al cauciucurilor. Nu ne referim doar la temperatura pe timpul zilei, asa ca daca pe timpul noptii mercurul termometrelor scade sub 7 grade Celsius, producatorii recomanda montarea anvelopelor de iarna.

Nu uita ca daca faci un drum la munte si este zapada, risti o amenda destul de mare de la agentii Brigazii Rutiere. Cel mai bine este sa le schimbi, pentru a fi in siguranta si pentru a evita amenzile.

Ce amenda risti daca masina ta nu este echipata cu anvelope de iarna?

In cazul in care nu te-ai pregatit si ai plecat la drum fara sa ai anvelopele de iarna, ar trebui sa iti pregatesti si portofelul. Amenda este intre 9 si 20 de puncte de amenda, adica intre 1.305 si 2.900 lei. Mai mult, politistii iti vor retine si certificatul de inmatriculare al masinii si nu o sa mai poti circula.

Lucrurile sunt explicate foarte clar in legislatia rutiera, asa ca anvelopele tale trebuie sa aiba literele M si S aplicate pe peretele lateral. M si S vine de la „mud” si „snow”, adica zapada si noroi. Anvelopele de iarna vin de obicei cu inscriptii de forma M+S, M.S. sau M&S.

Conform celor de la RAR, anvelopele all season nu sunt recomandate pe parcursul anului in tari cu clima ca a Romaniei si sunt destinate pentru tari cu o clima temperata. Denumirea de all season nu este mentionata in Ordonanta OG 5/2011.

VIDEOCLIPUL ZILEI