Cat de poluant este, de fapt, GPL-ul! Ce trebuie sa stim

Dupa cum bine stim, masinile pe GPL sunt din ce in ce mai populare in Romania. Totusi, multi dintre soferii care le conduc nu stiu cat de mult polueaza raportat la masinile Euro 5 sau Euro 6.

Cat de poluant este, de fapt, GPL-ul! Ce trebuie sa stim

In ultimii ani, in tara noastra se vorbeste din ce in ce mai des despre GPL, acel carburant care are marele avantaj de a fi extrem de accesibil din punct de vedere financiar. Totodata, in ultimaii ani este adus din ce in ce mai mult in discutie mediul inconjurator.

Bineinteles, odata cu aceste discutii apar si tot mai multe intrebari referitoare la poluare. In aceste conditii, oare ne-am gandit vreodata la modul cat se poate de serios oare cat de mult polueaza, de fapt, GPL-ul? Haideti sa aflam mai multe informatii in acest sens impreuna!

Chiar daca poluarea a devenit in ultimul timp un subiect “la moda” pentru multi dintre noi, trebuie sa recunoastem ca cei mai multi dintre noi nu prea facem mare lucru in acest sens.

Asadar, oare cat de interesati sunt soferii cu adevarat de acest aspect?! Mai ales in conditiile in care atunci cand vorbim despre GPL vorbim despre un carburant care se dovedeste a fi foate avantajos din punct de vedere financiar. Spre exemplu, la ora actuala, pretul unui litru de GPL este de aproximativ 2.70 de lei, mult mai mic decat cel al benzinei sau al motorinei.

Cat de poluante sunt masinile pe GPL?

Desi multi sunt de parere ca GPL-ul este similar benzinei si motorinei din punct de vedere al poluarii, ne vedem nevoiti sa spunem ca nu este chiar asa. Asa cum ii spune si numele, vorbim despre gaz petrol lichefiat, ceea ce inseamna ca vorbim si despre proces de ardere cu mult diferit.

Citeste si: Instalatie GPL pe masina: merita sau nu?

Mai exact, este un proces de ardere mult mai curat decat al celorlalti carburanti din combustibili fosili. Din componenta GPL-ului fac parte butanul si metanul, doua gaze care nu contribuie la efectul de sera asupra mediului inconjurator. De asemenea, GPL-ul nu contine substante poluante periculoase precum benzenul, sulful sau plumbul.

In aceste conditii, s-a ajuns la concluzia ca in urma combustiei, automobilul echipat cu un astfel de sistem GPL va emite numai dioxid de carbon (CO2), un gaz care este necesar supravietuirii plantelor.

Asadar, putem spune ca GPL-ul este cel mai prietenos cu mediul carburant. Mai mult decat atat, avem chiar si niste cifre oficiale in acest sens, GPL-ul poluand cu 15% mai putin decat benzina.

In plus, ne putem gandi si la alte aspecte. Spre exemplu, GPL-ul este comercializat la scara larga in intreaga lume. In cazul in care ar fi atat de periculos pentru mediu, cu siguranta ca acesta nu ar fi primit omologarea din partea autoritatilor competente.

 

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter