Specialistul raspunde: cat de des trebuie schimbate franele unei masini?

Disc Frana

Franele sunt extrem de importante pentru functiile unei masini, asa ca e mai mult decat necesara pastrarea lor in cele mai bune conditii.

Principalele componente ale sistemul de franare sunt discurile de frana si placutele de frana.

Placutele si rotoarele se uzeaza in timp. Printre cei mai importanti factori care duc la uzura lor se numara:

1. Obiceiurile la volan

Daca franele sunt bruscate sau prea des folosite, aceastea se vor uza mult mai repede. De aceea, specialistii recomanda franarea graduala de fiecare data cand este posibil.

2. Mediul

Datorita aglomeratiei si a semnelor de circulatie, marile orase nu sunt cel mai bun prieten al sistemului de franare. La fel de stresant pentru frane este si drumul in zone montane, mai ales la coborare.

3. Duritatea placutelor de frana

Acestea pot fi construite din diverse tipuri si combinatii de materiale, astfel incat sa se potriveasca tuturor nevoilor. Cele construite din materiale mai dure rezista mai mult, dar au nevoie de incalzire inainte de a functiona in parametri si sunt intalnite mai ales pe masini performante.

Cele construite din materiale mai putin dure se descurca mai bine la viteze mici, de gen mediul urban. Atentie! Temperaturile inalte pot topi aceste placute si reduce performatele la franare.

4. Materialele

Rotorul si placutele de frana sunt confectionate, asa cum spuneam, din materiale care le pot oferi si durabilitate. De exemplu, franele de carbon-ceramica sunt mai rezistente decat cele de metal, dar au nevoie de incalzire pentru a functiona cum trebuie.

Acestea sunt extrem de scumpe si pot fi intalnite pe masinile sport ultra-performante. Mai obisnuite, cele de metal sau din materiale adiacente fac fata foarte bine mai multor tipuri de drumuri.

Cum iti dai seama ca trebuie sa inlocuiesti franele?

In general, placutele de frana trebuie schimbate pe la 80.000 de km. Exista si tipuri de placute care au nevoie de inlocuire pe la 40.000 de km, dar si placute care rezista si peste 110.000 de km. Aceasta inlocuire depinde factorii de care am vorbit mai sus. Pentru a afla mai multe despre franele masinii tale, consulta cartea tehnica a acesteia. Exista, insa, si lucruri care te pot ajuta sa afli daca a venit momentul inlocuirii. Iata doar cateva dintre ele:

- de fiecare data cand executi rotirea cauciucurilor sau schimbul de ulei, roaga-l pe mecanic sa arunce o privire si la grosimea placutelor de frana. Acest lucru trebuie facut in mod regulat.

- placutele de frana au peri metalici de mici dimensiuni la capete, special ganditi pentru a "anunta" cand raman fara "carne". Inlocuieste imediat placutele de frana care scot zgomote ciudate.

- daca franarea nu mai este uniforma, inseamna ca rotoarele s-au deformat. Puteti remedia aceasta problema dar, de cele mai multe ori, este mai simplu si mai ieftin sa inlocuiesti rotorul.

In concluzie, daca franele par sa fie uzate sau nu mai functioneaza in parametri, acestea trebuie sa fie inlocuite. In cazul in care franele scot zgomote neobisnuite sau scantei, mergi cat poti de repede la un specialist. Nu uita ca franele sunt cheia catre siguranta ta in trafic!

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CELE MAI SCUMPE 7 MASINI DIN ISTORIE
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter