Cat de des are nevoie masina mea de o golire completa a radiatorului?

Radiator

Radiatorul este o parte extrem de importanta a sistemului de racire al unui motor cu combustie interna. Rolul sau este acela de "schimbator" de caldura, mai exact de a transfera caldura de la amestecul de lichid de racire care strabate vehiculul de la un capat la altul.

Modul sau de operare este destul de simplu: impinge apa fierbinte din blocul motor, prin intermediul unor diverse tuburi si ventilatoare, care permit risipirea caldurii din aceasta. Imediat ce lichidul a fost racit, el se intoarce in blocul motor pentru a absoarbe din nou caldura.

Radiatorul este, in mod normal, montat in partea din fata a unei masini, chiar in spatele grilei motorului si, in felul acesta, se poate folosi de aerul care trece prin el in timpul deplasarii vehiculului.

Exista si modele de masini dotate si cu un ventilator, in mod normal actionat electric. Acesta este montat fie pe radiator, fie pe motor, caz in care este vorba despre un ventilator mecanic.

In plus, masinile cu transmisie automata mai sunt dotate cu un racitor, inclus in radiator, care se ocupa de racirea ciclul de ulei incins.

Ce inseamna golirea si curatarea radiatorului?

Extrem de simplu. Este o operatiune menita sa impiedice motorul sa se supraincalzeasca si sa mentina un radiator in stare buna de functionare. Procedura inseamna golirea completa a radiatorului si inlocuirea lichidului de racire cu unul proaspat sau cu un amestec de antigel si apa.

Acesta este lasat sa circule prin sistemul de racire a masinii, pentru a dizolva si elimina orice obstacole de pe aceste canale. In momentul in care a facut o tura completa, este eliminat din radiator si inlocuit cu un amestec standard de lichid de racire si apa.

De cate ori este nevoie sa facem aceasta operatiune?

Nu exista reguli stricte referitoare la acest aspect. Producatorii auto recomanda sa faceti o golire completa a radiatorului cel putin o data pe an sau la fiecare 65.000 sau 90.000 de km.

O golire ocazionala a radiatorului inainte de una dintre aceste perioade nu va fi o problema, de vreme ce ajuta la curatarea sistemului de racire de diversele sedimente adunate de-a lungul timpului. In plus, lichidul de racire proaspat contribuie la protectia masinii tale impotriva temperaturilor foarte ridicate sau foarte scazute.

Pentru mai multe informatii despre radiatoare sau golirea lor completa, te sfatuim sa apelezi la ajutorul unui specialist sau la cel al mecanicului tau.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CELE MAI SCUMPE 7 MASINI DIN ISTORIE
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter