Cat costa si cand trebuie inlocuit electromotorul. Care sunt primele simptome ca se va defecta

Cat costa si cand trebuie inlocuit electromotorul. Care sunt primele simptome ca se va defecta

De multe ori, masina are anumite simptome care anunta ca electromotorul se va defecta. Afla ce semne anunta defectiunea demarorului si cat costa unul atunci cand trebuie sa il inlocuiesti. Toti soferii trebuie sa stie acest lucru, asa ca citeste cu atentie!

Atunci cand o masina nu mai porneste, automat ne gandim ca ar putea fi ceva probleme cu electromotorul automobilului pe care il conducem. Totusi, simptomele unui demaror sau electromotor defect implica mai multe, asa ca afla care sunt acestea.

De asemenea, afla si cat costa un electromotor atunci cand trebuie sa il inlocuiesti la masina ta. Toti soferii trebuie sa stie acest lucru, asa ca nu ar fi rau sa citeste si sa te informezi.

Care sunt simptomele unui electromotor defect

Mai intai, haideti sa vedem ce rol are un electromotor la o masina, pentru a intelege de ce este atat de important pentru automobilul tau. Ei bine, electromotorul sau demarorul, are capacitatea de a converti energia electrica in energie mecanica si rolul sau este de a antrena un motor cu combustie interna pentru a porni.

Citeste si: Ce este si cum functioneaza un electromotor?

Atunci cand introducem cheia in contact si actionam contactul, electromotorul are rolul de a obtine turatia minima de pornire care sa antreneze motorul termic.

Un electromotor este compus din motor electric de curent continuu care este alimentat de bateria masinii, angrenaj cu roti dintate, modul electronic de control si cablaj.

Atunci cand electromotorul masinii este defect, nu va fi foarte greu sa va dati seama deoarece simptomele sunt destul de usor de recunoscut. Iata pe cele mai intalnite.

Daca atunci cand porniti motorul auziti un pocnet, trebuie sa stiti ca acestea pot veni din interiorul electromotorului, pentru ca acesta nu se roteste. Se poate sa nu primeasca tensiunea necesara pentru activare. Volanta sau placa ce transfera energia rotativa de la electromotor la motor poate avea dintii deteriorati sau care lipsesc.

Mirosul de ars care vin de sub capota, poate fi un semn ca electromotorul masinii tale este defect. Trebuie sa nu mai incercati sa porniti masina si sa verificati electromotorul, daca fumul vine de acolo atunci terbuie sa luati in calcul cumpararea unuia nou.

Rotirea electromotorului fara a pune in miscare motorul este un semn ca acesta e pe duca. Daca pinionul electromotorului se cupleaza corect la volanta si nu se roteste, atunci acesta trebuie verificat pentru a vedea daca este deteriorat sau uzat. Electromotorul se mai poate roti in gol, fenoment cunoscut sub numele de „freewheeling”.

Cuplarea electromotorului chiar si dupa ce motorul este oprit, e un semn clar ca acesta se va defecta. In unele cazuri se mai poate vorbi despre un butuc de contact defect, insa de cele mai multe ori este vorba despre un electromotor defect.

Daca la rotirea cheii in contact nu auzi nici un zgomot care e normal in aceasta operatiune, atunci este posibil ca electromotorul masinii tale sa fie defect. In acest caz, masina nu va porni deloc!

Cat costa sa inlocuiesti un demaror defect

Daca ai intampinat unul din defectele pe care le-am mentionat mai sus, atunci mai mult ca sigur trebuie sa inlocuiesti electromotorul sau demarorul masinii tale. Bineinteles, pretul difera in functie de marca si model, dar si de capacitatea motorului. Cu cat motorul este mai mare, cu atat electromotorul este si el mai puternic, dar si mai scump.

Pentru un model Dacia Logan, un electromotor costa de la 400 de lei in sus si poate depasi 600 de lei. La modelele nemtesti, cum ar fi BMW, un electromotor costa de la 500 de lei si poate depasi cu lejeritate suma de 1.000 de lei, in functie de modelul pe care il conduci.

La fel se intampla si pentru modelele produse de Audi sau Mercedes-Benz. Cu cat modelele de masini pe care le conduceti sunt mai mari, cu atat si preturile componentelor cresc si ele. Este valabil si pentru electromotor sau demaror.

VIDEOCLIPUL ZILEI