Cat costa, de fapt, sa pui GPL pe o Dacia Duster si in cat timp iti intorci investitia

Instalatiile GPL au devenit din ce in ce mai populare in Romania, in primul rand datorita pretului pe care il are gazul in tara noastra. Daca la inceput era folosit in mare parte de taximetristi, GPL-ul a devenit popular pana si pe Dacia Duster. Si totusi, cat costa sa pui o astfel de instalatie?

Cat costa, de fapt, sa pui GPL pe o Dacia Duster si in cat timp iti intorci investitia

Dacia reprezinta cea mai populara marca de automobile in Romania si nu mai este un secret ca multi dintre soferii de la noi din tara aleg sa isi puna instalatii GPL. Fie ca e vorba despre un Logan sau Sandero, instalatiile pe gaz sunt foarte cautate la ora actuala, deoarece pretul gazului este la jumatate atunci cand este comparat cu benzina sau motorina.

Duster a venit si el in atentia soferilor atunci cand acestia au inceput sa monteze, chiar si pe SUV-ul romanesc, o instalatie GPL. Si totusi, cat costa sa montezi o asemenea instalatie pe un Duster?

Duster, primul SUV Dacia din anii 1980

Povestea Dacia Duster incepe in anul 1980 si poate nu multi dintre voi stiu ca modelul era de fapt un ARO 10 vandut in Marea Britania si alte cateva piete din lume.

Citeste si: Cat de poluant este, de fapt, GPL-ul! Ce trebuie sa stim

In Italia, de exemplu, SUV-ul s-a numit Aro SuperIschia si folosea un motor de 1.4 litri construit de Dacia sub licenta renault. Intre anii 1987 si 1989, Aro Enduro x4 era oferit cu motoare de 1.6 litri pe benzina sau motorina, provenite de la Volkswagen.

SUV-ul compact Dacia Duster isi face debutul

Daca Aro 10 a fost prima generatie Duster, a doua generatie a debutat in anul 2010, la Salonul Auto de la Geneva. Folosind platforma B0, modelul Duster a fost oferit in versiuni 4x2 si 4x4, care foloseau sistemul de tractiune integrala de pe Nissan Qashqai.

In 2013, Duster a primit si un facelift, care a debutat la Salonul Auto de la Frankfurt. Noul design includea o noua grila fata, faruri reproiectate, bare de acoperis, roti noi de 16 inch dar si modificari modeste pentru partea din spate.

A treia generatie Dacia Duster a debutat in 2017, tot in cadrul Salonului Auto de la Frankfurt. Modelul are aproape aceeasi platforma ca generatia precedenta, si aproape aceleasi dimensiuni. Dispune de servodirectie electrica, sistem de camere MultiView, sistem de avertizare unghi mort, climatizare automata, dar si sistem de aprindere si acces fara cheie.

Ce pret are o instalatie GPL pentru Dacia Duster?

Revenind la instalatiile GPL, am decis sa vedem cat costa sa montezi una pe Dacia Duster, pentru modelele produse intre anii 2010-2016, adica pentru a doua generatie.

Ei bine, pentru o versiune 4x2, ce foloseste un motor de 1.6 litri pe benzina, pretul este de 2326 lei cu TVA inclus si vine cu un rezervor cilindric de 55 litri.

Pentru versiunile 4x4, pretul creste la 2670 lei cu TVA inclus si vine cu un rezervor toroidal exterior de 47 litri. Cei ce cauta un rezevor mai mare, pot monta unul toroidal exterior de 52 de litri, insa pretul total creste la 2705 lei cu TVA inclus.

Bineinteles, preturile difera si pot creste pana la 3233 de lei cu TVA inclus, in functie de tipul kit-ului pe care specialistii il monteaza.

Investitia intr-o instalatie GPL poate fi recuperata dupa aproximativ 10.000 de kilometri parcursi cu masina. Este vorba de o economie de 50%, rezultata din diferenta de pret dintre litrul de benzina si litrul de gaz.

Cat costa Dacia Duster cu GPL din fabrica?

Daca nu vreti sa montati o instalatie GPL aftermarket, trebuie sa stiti ca Dacia ofera o versiune pe GPL a lui Duster, care este cu doar 300 de euro mai scumpa, decat versiunea pe benzina.

Asadar, pretul de pornire pentru Duster TCE 100 GPL este de 14.900 euro. Versiunea este disponibila exclusiv pe nivelul de echipare Comfort.

Pretul lui Duster cu GPL din fabrica prin Programul Rabla 2020

Vestile bune continua, asa ca trebuie sa stiti ca modelul Duster cu GPL poate fi cumparat si prin Programul Rabla 2020. Acesta are un pret promotional de 12.990 euro si se obtine prin reducerea de 6.500 lei (valoarea tichetului Rabla), dar si a reducerii comerciale oferite de Renault Commercial Roumanie, in valoare de 550 euro cu TVA inclus.

Ce mai trebuie sa stiti despre acest model este ca ofera o automonie de pana la 1.000 de kilometri, si trecerea pe GPL se face automat daca rezervorul de benzina se goleste, dar poate fi operata si manual, la apasarea unui buton.

Puterea oferita de motorul in 3 cilindri, de 1.0 litri, este de 100 de cai si 170 Nm. Duster cu GPL din fabrica este oferit doar in versiunea 4x2, iar puterea este livrata pe rotile din fata.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter