Cat costa, de fapt, sa schimbi motorul la o Dacia Logan diesel

Cu toate ca motoarele diesel care sunt folosite pe modelele Dacia Logan nu au probleme majore, se mai intampla ca soferii sa aleaga schimbarea motorului. Cat costa aceasta operatiune?

Cat costa, de fapt, sa schimbi motorul la o Dacia Logan diesel

Dacia Logan diesel este cunoscuta pentru consumul bun, dar si pentru faptul ca motorul diesel este fiabil. Totusi, daca motorul se strica si nu mai poate fi reparat, acesta trebuie schimbat. Mai mult, daca posesorul autoturismului vrea un motor pe benzina, va trebui ca masina lui sa treaca printr-o operatiune costisitoarea. Iata cat costa sa schimbi motorul la o Dacia Logan diesel.

Totusi, motorul se poate schimba si dupa o defectiune majora, sa spunem ca ai mers pe autostrada si ai ramas fara ulei sau motorul s-a calat ori gripat. Va trebui sa iti schimbi motorul fara doar si poate!

Cum schimbi, legal, motorul la o masina?

Cu toate ca nu multa lume stie, o sa o mai spunem inca o data: motorul nu se schimba pur si simplu ca orice piesa auto! La fel ca si caroseria, motorul are un cod si o serie, care sunt scrise in cartea de identitate a vehiculului (CIV).

Citeste si: La cati kilometri se rupe, de fapt, distributia la Dacia Logan

Pe scurt, motorul este o piesa inseriata, asa ca mare atentie daca va decideti sa il schimbati! Dupa cum bine stiti, primul pas atunci cand facem ITP-ul, este ca persoana ce se ocupa sa verifice ca seria sasiului sa coincida cu cea a motorului, exact ca in CIV.

Primul pas, dupa ce ai ales un motor pentru masina ta, este sa te duci intr-un service auto care este autorizat de Registrul Auto Roman (RAR). Nu faceti greseala sa schimbati motorul la orice service.

Este recomandat sa schimbi motorul cu acelasi model care sa aiba acelasi cod. Desigur, se poate pune si alt tip de motor, mai mare, dar a carui putere sa nu depaseasca 40%. Totusi, noul motor va trebui reomologat si cei de la RAR vor efectua probe specifica in cadrul Laboratorului de incercari pentru securitate rutiera.

Dupa ce ai montat noul motor, terbuie nu uiti ca de la service trebuie sa pleci cu un aviz care atesta faptul ca angajatii au facut un test de noxe si ca motorul cu seria X ti-a fost schimbat. Pe urma, ai 30 de zile in care te poti duce la Registrul Auto Roman (RAR) pentru ca va trebui sa modifici cartea de identitate a vehiculului. Noul cod al motorului va fi trecut in cartea masinii. De abia acum ai intrat in legalitate!

Cat costa schimbarea unui motor la o Dacia Logan diesel?

La o simpla cautare pe OLX, am gasit un motor 1.5 diesel pentru Dacia Logan, cu norma de poluare Euro 4, care se vinde pentru un pret de 1.000 de lei. Exista nenumarate oferte, iar preturile se invart in jurul sumei mentionate. Totusi, pe site-uri ce ofera piese auto de vanzare, un motor complet pentru Dacia Logan poate ajunge pana la 4.500 de lei.

Daca doriti sa cumparati un motor diesel nou si ati decis sa apelati la ajutorul unui service Dacia, preturile vor creste semnificativ, asa ca daca vreti sa tineti costurile sub control va trebui sa cumparati un motor second hand. Pentru a alege un service bun, nu ar fi rau sa vedeti care sunt cele mai mari din Romania!

Pretul operatiunii de schimbare a unui motor poate ajunge pana la 1.500 de lei, insa nu uita ca va trebui sa apelezi la un service autorizat de Registrul Auto Roman (RAR), pentru a face totul legal. Seria motorului nou trebuie si ea trecuta in cartea de identitate a vehiculului, asa ca va fi necesar sa mai faci o vizita la RAR.

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter