Cat alcool putem consuma la volan si in cat timp il elimina corpul?

Etilotest

Consumul de alcool la volan in Romania a devenit o obisnuinta pentru multi dintre soferi, iar acest lucru duce la provocarea unor accidente rutiere grave si face ca multi dintre conducatorii auto sa ramana fara carnet de conducere. Alcoolemia este sanctionata doar contraventional pana la o limita, insa daca testul indica o valoare prea mare se ajunge la problema penala.

Bineinteles alcoolemia se stabileste dupa un test care indica cantitatea de alcool pur consumata, in grame, inmultita cu 0,8, cifra care reprezinta densitatea alcoolului, iar in final totul este impartit la greutatea corporala a persoanei care a consumat alcool.

Conform legislatitiei in vigoare, un sofer care se afla la volan sub influenta bauturilor alcoolice si are o imbibatie alcoolica mai mica de 0,40 mg/l alcool in aerul expirat, se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni. Pe scurt, ne alegem cu suspendarea carnetului pe 3 luni de zile si o amenda care se incadreaza intre 21 si 50 de puncte.

Daca imbibatia alcoolica este egala sau depaseste valoarea de 0,40g/l alcool pur in aerul expirat, fapta devine infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau cu o amenda penala importanta. In cazul in care se ajunge la o astfel de valoare, soferul este dus la spital unde ii sunt recoltate probe biologice pentru stabilirea exacta a alcoolemiei, deoarece doar rezultatul stabilit de spital este proba la dosar.

Cantitatea de alcool pe care o poate consuma un sofer pentru a nu deveni o fapta penala este relativa si difera de la persoana la persoana. Fiecare sticla de bautura are inscrisa cantitatea de alcool pur la suta de mililitri. In general, soferii consuma bere dupa care se urca la volan, insa un litru, cu o medie de 5 grame/100 ml, este echivalent cu 50 grame alcool pur. Totul se inmulteste cu 0,8 si daca impartim totul la 70 de kg putem ajunge la o alcoolemie de 0,57 la mie.

Confom unor studii efectuate, persoanele care nu au mancat si consuma alcool pot atinge valoarea maxim a alcoolemiei in 20-30 de minute, deoarece metabolismul este rapid si alcoolul ajunge rapid in sange. In schimb, daca suntem mancati bine si consumam cateva pahare, vom avea surpiza sa vedem ca el isi va face efectul doar peste o ora sau chiar doua.

Indiferent de orice alti factori, eliminarea alcoolului se face cu 0,15 grame pe mie pe ora, iar singurul lucru care ne ajuta sa grabim procesul sunt exercitiile fizice, cele care pot grabi procesul cu pana la 30% pe ora.

Newsletter

Whatsapp