Care sunt numerele de inmatriculare interzise in Romania

Autoritatile din Romania interzic soferilor sa foloseasca anumite numere de inmatriculare, asa ca nu vei putea obtine chiar orice placuta pentru masina ta. Iata care sunt numerele de inmatriculare interzise la noi in tara si ce trebuie sa stii despre acestea.

Care sunt numerele de inmatriculare interzise in Romania

Atunci cand decidem sa inmatriculam o masina, autoritatile ne informeaza ca anumite numere de inmatriculare sunt interzise in Romania. Daca tocmai ti-ai cumparat o masina si vrei sa schimbi numerele rosii, o sa iti spunem care sunt numerele de inmatriculare interzise de autoritati la noi in tara.

Cat timp sunt valabile numerele de inmatriculare provizorii

Inainte sa iti inmatriculezi masina si sa obtii placutele de inmatriculare pe care le doresti, trebuie sa ai grija sa nu circuli cu numerele rosii prea mult timp, pentru ca amenda este destul de mare.

Citeste si: Acte necesare in cazul in care ai pierdut talonul masinii

Asadar, iti mai spunem ca numerele de inmatriculare provizorii sunt valabile pentru o perioada de 30 de zile. Totusi, daca nu reusesti sa iti inmatriculezi masina timp de 30 de zile, autoritatile te vor ajuta si daca faci o cerere, vei putea prelungi valabilitatea numerelor rosii pentru inca 60 de zile.

Daca nu stii ce acte iti trebuie pentru a inmatricula o masina, aceasta este lista:

- Cerere inmatriculare auto
- Fisa de inmatriculare completata cu datele proprietarului care trebuie avizata de cei de la ANAF (daca pe certificatul de inmatriculare apare si alta persoana, se depune fisa de inmatriculare completata cu datele acesteia)
- Dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare, care se poate achita la ghiseu atunci cand depuneti documentele si are o valoare de 49 de lei
- Cartea de identitate a solicitantului (copie si original)
- Copie dupa contractul politei RCA in termenul de valabilitate al acestuia
- Documentul care atesta dreptul de proprietate al solicitantului (copie si original)
- Cartea de Indentitate a Vehiculului (CIV) in copie si original
- Certificatul de autenticitate al vehiculului, doar pentru masinile cumparate din afara tarii. Se elibereaza de cei de la Registrul Auto Roman (RAR) si are o valoare de 539 lei
- Dovada ca automobilul a efectuat Inspectia Tehnica Periodica (ITP), in termenul de valabilitate a acesteia
- Dovada platii contravalorii placutelor cu numarul de inmatriculare, care se poate achita si la ghiseu (40 de lei pentru numar la rand sau 85 de lei pentru numar preferential)

Ce numere de inmatriculare sunt interzise in Romania?

Conform autoritatilor din Romania, unele institutii pot solicita blocarea anumitor combinatii de litere. Pe scurt, nu o sa poti obtine numere de inmatriculare cu POL (Politia Romana), DEP (Camera Deputatilor), SNT (Senat), SRI (Serviciul Roman de Informatii) sau GUV (Guvernul Romaniei).

Mai mult, daca acele litere au o semnificatie obscena, soferii nu pot obtine acele numere de inmatriculare. De exemplu: BOT, BOU, BOY, GAY, JAF, WCC, JEG, COI etc.

Mai trebuie sa stii ca numerele de inmatriculare nu se elibereaza daca in cele 3 litere pe care tu le vrei, prima este I sau O. Explicatia este foarte simpla, pentru ca acestea pot fi confundate cu 1 si 0. Nici placute cu combinatiile III sau OOO nu vei putea obtine de la autoritati, pentru ca acestea nu iti vor da posibilitatea.

 

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter