Care sunt modificarile RCA de la 1 iulie. Ce s-a schimbat, de fapt, si la ce trebuie sa fii atent

Data de 1 iulie 2020 a adus schimbari in privinta politelor RCA, de care soferii trebuie sa stie, mai ales cei care intentioneaza sa calatoreasca in straintate in perioada urmatoare. Iata la ce trebuie sa fiti atenti atunci cand faceti asigurarea obligatorie.

Care sunt modificarile RCA de la 1 iulie

Polita de asigurare RCA este formata, dupa cum probabil stiti, din doua polite. Partea superioara este Cartea Verde, cea care care care ofera protectie pentru accidentele rutiere petrecute in afara Romaniei, si cea inferioara este polita obligatorie.

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) a anuntat ca de la 1 iulie si Cartea Verde va fi tiparita tot pe hartie alba.

 

Politele RCA s-au modificat la 1 iulie

Modificarea ii vieaza mai mult pe asiguratori, care vor fi nevoiti sa se supuna noilor reglementari, insa si soferii trebuie sa fie atenti.

Incepand de la 1 iulie, trebuie sa primiti polita de asigurare Carte Verde pe hartie de culoare alba, chiar daca se elibereaza cu Contractul de asigurare RCA sau in mod separat. Alfel aceasta nu va fi valabila.

Citeste si: Cum sa platesti un pret mai mic la orice RCA. Artificiul merge de fiecare data si ai garantat un pret redus

Toate politele de asigurare tiparite de hartie verde inainte de 1 iulie isi vor pastra valabilitatea mentionata. Trebuie sa aveti grija insa de acum inainte.

 

Cartea Verde in strainatate

Daca circulati cu masina in strainatate, trebuie sa aveti asupra voastra Cartea Verde tiparita pe suport de hartie, pentru a putea fi prezentata autoritatilor. Totodata, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) va recomanda ca inainte de a parasi tara sa verificati termentul de valabilitate al Cartii Verzi.

Cititi cu atentie care sunt tarile in care Cartea Verde este valabila. Un document de asigurare este valabil pe teritoriul statelor ale caror simboluri nu sunt barate/taiate cu ”X” pe formularul documentului.

Daca circulati sau doar trazitati o tara al carei simbol este taiat pe documentul de asigurare Carte Verde (ex. Moldova, Turcia, Rusia, Ucraina, Albania etc.), atunci va trebui sa incheiati la un asigurator din Romania o alta asigurare Carte Verde, diferita fata de asigurarea RCA pe care o detineti deja, care sa fie valabila in acea tara pe perioada deplasarii. Puteti cumpara o asigurare valabila doar pentru acea tara si de la granita acelei tari.

Daca nu detineti o asigurare valabila atunci cand circulati cu vehiculul pe teritoriul unui alt stat, riscati sa fiti sanctionat conform legii din statul respectiv. Totodata, in cazul unui accident petrecut pe terioriul acelui stat, veti fi obligat sa platiti contravaloarea pagubelor in totalitate. 

Cititi aici mai multe despre cum folositi Cartea Verde in afara Romaniei.

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
Mercedes-AMG E 63 S T-MODELL: RIVAL PENTRU AUDI RS6?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter