Care este viteza minima pe autostrada, in Romania

Care este viteza minima pe autostrada, in Romania

Cu toate ca nu avem foarte multi kilometri de autostrada, este indicat sa stim care este viteza minima, in Romania, pe un astfel de tronson de drum. Iata ce trebuie sa stii pentru a nu primi amenda si pentru a nu fii surprins de radar.

Stim ca o sa ne spuneti ca nu avem autostrazi in Romania, dar atunci cand mergem spre mare sau spre munte, circulam pe un astfel de tronson de drum. Iata care este viteza minima cand circuli pe autostrada, si ce trebuie sa stii pentru a nu fii surprins de aparatul radar.

Care sunt limitele de viteza din Romania, in localitati si in afara lor

Atunci cand circuli prin localitati, trebuie sa stii ca limita de viteza este de 50 km/h. Totusi, pe anumite sectoare de drum, limita poate fi ridicata insa niciodata mai mult de 80 km/h. Atunci cand limita de viteza este peste 50 km/h, acest lucru este stabilit doar cu avizul politiei rutiere.

Citeste si: Ce amenda poti primi de la Politia Rutiera daca ai folii pe geamurile din fata sau pe parbriz

In afara localitatilor, lucrurile se schimba in functie de categoriile de categoriile de vehicule.

Astfel, pentru vehiculele din categoria A si B, limita este de 100 km/h pe drumurile expres, nationale si europene, iar aceasta scade la 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri.

Pentru vehiculele din categoriile C, D si din subcategoria D1, limitele de viteza pe drumurile expres, nationale si europene sunt 90 km/h, in timp ce pe celelalte drumuri aceasta scade la 80 km/h.

Pentru vehiculele din categoriila A1, B1 si C1, limitele de viteza sunt de 80 km/h pe drumurile expres, nationale si europene, in timp ce pe celelalte drumuri aceasta scade la 70 km/h.

Daca circuli cu un tractor sau moped, cu un vehicul cu gabarit depasit sau daca tractezi o remorca, lucrurile se schimba. Pentru tractoare si mopede, limita generala este de 45 km/h. Atunci cand conduci un vehicul cu masa si/sau gabarit depasit ori care transporta produse periculoase, viteza maxima este de 40 km/h in localitati si de 70 km/h in afara lor.

Pentru vehiculele care tracteaza remorci sau semiremorci, limita este cu 10 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pe acel sector de drum, pentru autovehiculul care trage remorca.

Pentru soferii incepatori, limita este cu 20 km/h mai mici decat viteza maxima admisa pentru categoria din care fac parte autovehiculele.

Care este limita de viteza pe o autostrada din Romania si ce amenda poti primi daca o depasesti

Revenind la limita de viteza pe autostrada, trebuie sa stii ca in Romania, aceasta este de 130 km/h atunci cand conduci un vehicul din categoria A si B. Pentru vehiculele din categoria C, D si subcategoria D1, limita de viteza pe autostrada este de 110 km/h. Pentru vehiculele din categoriile A1, B1 si C1, limita de viteza pe autostrada este de 90 km/h.

Tractoarele sau utilajele agricole nu au voie sa circule pe autostrazile din Romania, ci doar pe drumurile publice din raza localitatii in care a fost inregistrat. Acelasi lucru se intampla si cu mopedele, este interzisa circulatia lor pe autostrada.

Soferii incepatori trebuie sa aiba in vedere ca limita de viteza pe autostrada este de 110 km/h, pentru un vehicul din categoria A sau B. Limitele de viteza sunt cu 20 km/h mai mici decat viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul condus de soferii incepatori.

Amenzile pentru viteza sunt si ele usturatoare, asa ca mare grija la acestea. Iata ce amenda primesti si cate puncte de penalizare iti vor da politistii daca depasesti limitele de viteza:

– 10-20 km/h peste viteza maxima admisa iti aduce 2 sau 3 puncte de amenda (290 sau 435 lei), dar si 2 puncte de penalizare
– 21-30 km/h peste viteza maxima admisa iti aduce 4 sau 5 puncte de amenda (580 sau 725 lei), dar si 3 puncte de penalizare
– 31-40 km/h peste viteza maxima admisa iti aduce 6 sau 8 puncte de amenda (870 sau 1.160 lei), dar si 4 puncte de penalizare
– 41-50 km/h peste viteza maxima admisa iti aduce 9 sau 20 puncte de amenda (1.305 sau 2.900 lei), dar si 6 puncte de penalizare
– Peste 50 km/h peste viteza maxima admisa inseamna de la 9 la 20 puncte de amenda (1.305 sau 2.900 lei), dar si suspendarea permisului pentru 90 de zile

Poti primi o amenda de 2 sau 3 puncte de amenda (290 sau 435 lei) daca circuli in mod nejustificat cu o viteza de cel putin 10 km/h sub limita impusa de lege. Pe autostrada, soferii nu pot circula, nejustificat, cu o viteza mai mica de 50 km/h.

Afla si ce amenda primesti daca vehiculul tau este prea galagios sau ce amenda primesti daca dimensiunile rotilor sunt mai mari decat cele trecute in cartea masinii!

VIDEOCLIPUL ZILEI