Care este diferenta dintre biturbo si twin power turbo?

Nu de multe ori auzim despre motoare biturbo sau twin power turbo, insa de cele mai multe ori exista confuzie printre soferi. Multi incurca aceste denumiri si pe buna dreptate, producatorii auto se folosesc de aceste denumiri pentru un marketing mai bun.

Care este diferenta dintre biturbo si twin power turbo?

Twin power turbo sau biturbo sunt doua denumiri care au provocat si inca provoaca confuzii printre soferi. Si pe buna dreptate, pentru ca sunt producatorii auto se folosesc de aceste denumiri pentru ca vor sa isi vanda mai bine masinile.

Strategia de marketing face „victime” printre soferi, asa ca am decis sa explicam exact cum functioneaza motoarele biturbo sau twin power turbo. Iata ce trebuie sa stiti!

Cum functioneaza motoarele biturbo?

Haideti mai intai sa vedem cand au aparut primele motoare ce foloseau turbocompresoare. Ei bine, Porsche 911 Turbo a fost prezentat in anul 1975 si folosea un motor cu un singur turbocompresor sau turbosuflanta.

Citeste si: Evita neaparat aceste 10 masini. Au probleme serioase la motor si necesita segmentarea dupa putini kilometri

Trebuie sa stiti ca aceste motoare sunt mai eficiente din punct de vedere energetic, pentru ca folosesc gazele de esapament pentru a obtine un plus de putere si cuplu, pe toata plaja de turatii. Se imbunatateste eficienta prin folosirea gazelor de evacuare.

Turbosuflanta este compusa din doua parti, compresor si turbina. Insa, aerul comprimat cald trece intai prin intercooler, pentru ca gazele de evacuare ating pana la 1.050 grade Celsius. Dupa ce este racit, aerul pleaca in motor. Daca nu s-ar folosi un intercooler, in sezonul cald motorul nu mai este la fel de eficient.

Pentru ca se doreau motoare mai puternice, inginerii auto au venit cu o noua solutie, sa mai adauge un turbocompresor pe masina. Aceasta operatiune a oferit mai multa eficienta pentru motoare si, implicit, mai multa putere. Nu confundati cu motoarele twin-turbo, care folosesc o turbina mai mare si una mai mica. Motoarele biturbo vin cu doua turbocompresoare identice, care merg paralel. Iata care sunt diferentele intre motoarele in linie si cele in V!

Diferentele dintre motoarele biturbo si twin power turbo

Acum ca stim ce sunt motoarele biturbo, haideti sa vedem ce este un motor twin power turbo.

Un exemplu de motor twin power turbo este cel care se afla pe modelele BMW, adica motorul arhicunoscut de 2.0 litri. Motoarele twin power turbo au o turbina mai mare si una mai mica.

Dupa cum era de asteptat, turbina mica este folosita la turatii mici, in timp ce turbina mare va fi folosita la un numar de rotatii mai mare. Turbina mica reduce lag-ul, acea intarziere care apare de obicei la motoarele cu turbina.

Diferenta dintre cele doua motoare este destul de simpla: la motoarele biturbo, turbinele merg simultan, in timp ce la motoarele twin power turbo acestea functioneaza secvential, adica pe rand.

Acum ca stii diferentele dintre motoarele biturbo si cele twin power turbo, nu ar fi sau sa stii si diferentele dintre motoarele turbo si cele aspirate natural!

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter