Care este, de fapt, amenda pentru pasagerii din spate, daca nu folosesc centura de siguranta

Toti soferii trebuie sa stie ca purtarea centurii de siguranta pentru pasagerii din spate este obligatorie. Iata ce risca acestia si ce amenda pot primi de la Politia Rutiera daca nu folosesc centura de siguranta.

Care este, de fapt, amenda pentru pasagerii din spate, daca nu folosesc centura de siguranta

Daca in trecut purtarea centurii de siguranta era obligatorie doar pentru pasagerii din fata, lucrurile s-au schimbat si cei care calatoresc intr-o masina sunt obligati sa poarte centura. Vorbim si despre pasagerii din spate, care pot primi amenzi usturatoare daca refuza sa faca acest lucru.

Iata care este, de fapt, amenda pentru pasagerii din spate, daca nu folosesc centura de siguranta care le poate salva viata. La ce riscuri ne expunem daca nu purtam centura de siguranta si de ce este aceasta atat de importanta.

Cand a intrat in vigoare legea care obliga purtarea centurii de siguranta pentru pasageri?

Pentru cei ce nu stiu, din luna august a anului 2019 a intrat in vigoare legea care sanctioneaza pasagerii dintr-o masina, atunci cand acestia nu poarta centura de siguranta. Mai mult, soferul are obligativitatea sa ii informeze pe pasageri despre purtarea centurii de siguranta si daca nu face acest lucru, ar putea suporta chiar el consecintele.

Conform ordonantei de urgenta data de Guvern, nr. 195/2002 cu privire la circulatia pe drumurile publice, se sanctioneaza cu amenda in clasa 1 de sactiuni nerespectarea obligatiei conducatorului de autovehicul si pasagerilor de a purta centura de siguranta in timpul deplasarii pe drumurile publice.

Daca inca nu vrei sa porti centura de siguranta, iti mai spunem ca aceasta reduce riscul de deces al pasagerilor din fata, dar si din spate. De asemenea, purtarea centurii de siguranta reduce decesele in randul pasagerilor din fata cu pana la 50%, in timp ce pentru ocupantii din spate este redus riscul de vatamare cu pana la 75%. Asadar, vedeti cat de importanta este purtarea acesteia pentru pasagerii din spate!

Cand nu este obligatorie purtarea centurii de siguranta?

Centura de siguranta nu este obligatorie atunci cand conducatorii de autoturisme efectueaza manevre de mers inapoi sau stationeaza, ori pentru femeile in stare vizibila de graviditate.

Citeste si: Cod Rutier 2020. Ce amenda poti primi daca dimensiunile rotilor sunt mai mari decat cele trecute in cartea masinii

De asemenea, purtarea centurii nu este obligatorie pentru conducatorii care executa servicii de transport public de persoane, in regim de taxi, atunci cand acestia transporta pasageri.

Se poate obtine si un certificat medical pentru a demonstra politistilor ca o afectiune pe care o ai nu te lasa sa porti centura de siguranta, asa ca cei care sufera de vreo boala trebuie sa aiba acest document asupra lor. Afectiunile medicale pentru care se acorda scutirea pentru purtarea centurii de siguranta si modelul certificatului medical se stabilesc prin ordinul monistrului sanatatii publice si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Ultimii care au voie sa circule fara a purta centura de siguranta sunt instructorii auto, insa doar pe timpul pregatirii practice a persoanelor care invata sa conduca un autovehicul pe drumurile publice. De asemenea, atunci cand se desfasoara problele practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, examinatorul are dreptul sa nu poarte centura de siguranta.

Ce amenda primesc pasagerii unei masini pentru nepurtarea centurii de siguranta?

In primul rand, haideti sa vedem ce spune Codul Rutier despre purtarea centurii de siguranta si cand este aceasta obligatorie.

Copiii ce au o varsta sub 12 ani si inaltimea de pana in 1.5 m, trebuie sa poarte centurile de siguranta adaptate pentru dimensiunile si greutatea lor. Cei care au o varsta sub 3 ani, trebuie transportati doar in dispozitivele de retinere omologate. Iata si 5 scaune auto pentru copii, pe care le poti cumpara!

Bineinteles, este interzisa transportarea copiilor cu varsta de pana la 12 ani pe scaunul din gata si nu conteaza daca acestia sunt tinuti in brate de persoane majore.

Si animalele de companie iti pot aduce o amenda, daca le tii in brate in timpul deplasarii pe drumurile publice.

Amenda pentru nepurtarea centurii de siguranta este incadrata in Clasa I de contraventii si poate aduce o penalizare de doua sau trei puncte de amenda. Punctul de amenda este 145 lei, ceea ce inseamna ca putem plati o amenda intre 290 si 435 de lei.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter