Iata ce caracteristici ar trebui sa aiba cei mai buni pantofi de condus!

Iata ce caracteristici ar trebui sa aiba cei mai buni pantofi de condus!

De fiecare data cand pleci la cumparaturi, in cautarea unei perechi noi de pantofi, primul lucru la care te gandesti (sau ar trebui sa te gandesti) este ca acestia sa se potriveasca garderobei. Iata o informatie pentru toti soferii care ne citesc: alegerea pantofilor trebuie sa fie dictata si de modul tau de a conduce o masina, dar si de cat de confortabil vrei sa te simti in zona pedalelor acesteia. Fie ca este vorba despre un barbat sau despre o femeie, iata cateva caracteristici standard care trebuie urmarite:

– o talpa nu prea groasa, care sa permita soferului sa simta contactul cu pedalele;
– un nivel de confort cel putin decent;
– protectii de calitate pentru calcaie;
– talpa care sa nu alunece in conditii de umiditate;
– tocul trebui sa atinga podeaua, pentru imbunatatirea controlului asupra pedalelor.

In primul rand, trebuie sa va comunicam ca gasirea pantofilor potriviti nu este ceva care va imbunatati tehnicile de sofat, ci o necesitate, una care va va tine pregatiti pentru orice s-ar putea intampla in trafic. Stim cu totii ca diferentele dintre „a fost aproape” si „n-am putut evita” sunt, de cele mai multe ori, masurate in sute de secunde, iar picioarele joaca un rol esential in aceasta masuratoare. Daca esti incaltat cu pantofi de calitate, timpii tai de reactie se vor imbunatati. De aceea, te sfatuim sa pastrezi intotdeauna in masina o pereche de pantofi care te ajuta.

Asa cum spuneam mai sus, primul lucru pe care ar trebui sa-l cauti la o pereche de pantofi de sofat este sa nu aiba talpa prea groasa. Acest lucru este important pentru ca iti ofera cea mai buna presiune la picior atunci cand franezi sau accelerezi. Daca talpa este prea groasa, aceste manevre vor deveni greoaie si o mare parte din presiune va cadea pe genunchi. De asemenea, o talpa groasa inseamna si greutate mai mare si poate cauza dificultati atunci cand este vorba despre relaxarea sau miscarea brusca a picioarelor.

Sa nu uitam sa mentionam ca talpa nu trebuie sa fie prea lata, e posibil sa apesi doua pedale in acelasi timp. Binenteles ca-ti vei dori o zona de contact cat mai buna, dar incearca sa eviti efectul de mai sus. Talpa trebuie sa aiba aderenta buna indiferent de vreme, adica sa nu alunece. Cea mai buna modalitate de a evita acest lucru, este sa-ti stergi talpile inainte de a urca in masina, indiferent de nivelul de aderenta oferit de pantofi.

Sunt voci care spun ca cea mai buna metoda este sa conduci in picioarele goale. Unul dintre principalele argumente in favoarea acestui stil este legat de modul in care te ajuta sa simti presiunea asupra pedalelor. Pe de alta parte, pe distante lungi, picioarele tind sa transpire si pot aluneca usor pe orice pedala, marind sansele de evenimente rutiere si daunele corporale serioase.

Pentru ca soferul sa poate actiona normal toate pedalele unei masini, calcaiul picioarelor sale trebuie sa stea pe podeaua masinii. Asa ajungem la pantofii cu toc inalt. Sigur ca o astfel de pereche de pantofi se potriveste unei tinute business dar, atunci cand vorbim despre masini, ar fi bine sa-i evitati. Tocul va intra in conflict cu logica de operarea a pedalelor si va deveni un mare impediment pentru sofer.

Sfatul nostru este sa nu alegeti nici ghetele atunci cand va aflati la volan: sunt grele si piciorul poate ramane blocat sub pedale. Slapii sunt considerati, de asemenea, una dintre cele mai proaste alegeri la acest capitol, la fel ca sandalele sau pantofii cu talpa solida. S-a dovedit ca toate aceste tipuri de incaltari sunt periculoase si pot cauza cel putin accidente usoare in trafic.

In concluzie, cea mai buna solutie pentru un control complet asupra pedalelor este reprezentata de pantofii sport sau de cei foarte simpli. A doua varianta se dovedeste de calitate atata timp cat latimea talpii se incadreaza in limite rezonabile.

VIDEOCLIPUL ZILEI