Cand trebuie schimbat kitul de distributie? Va spunem noi!

Curea Distributie

Subiectul urmator reprezinta pentru multi soferi o bataie de cap. In primul rand din cauza faptului ca este un lucru costisitor. Este vorba despre schimbarea kitului de distributie al masinii.

Acum ca v-ati lamurit despre ce este vorba, stiti, probabil, ca aceasta operatiune trebuie facuta si ca ea este mai costisitoare decat o revizie obisnuita.

Sa vedem impreuna mai intai ce inseamna mai exact distributia la masina, si mai apoi vom descoperi impreuna cand anume trebuie schimbata ea, pentru a nu avea probleme cu autovehiculul nostru.

Citeste si: Ce este supapa EGR, de ce este importanta pentru masina ta si cand trebuie schimbata?

Ce este mai exact distributia?

Distributia masinii se refera la acele subansambluri ale motorului care au rolul de a sincroniza componentele responsabile de admisie, evacuare si pozitia pistoanelor in cilindri, astfel incat sa se respecte timpii de ardere ai motorului. La multe autovehicule, distributia contine si pompa de apa, fiind antrenata de aceeasi curea.

Distributia este in general alcatuita din: curea dintata de antrenare, rola de ghidare, rola intinzatoare si pompa de apa (unde este cazul).

Distributia este de trei feluri: pe curea, pe lant si pe pinioane!

Distributia este de trei feluri: pe curea, pe lant si pe pinioane, dar asta probabil ca stiati deja. Distributia pe lant este folosita insa mai rar de producatorii auto.

Ei bine, toate subansamblurile ale motorului care sincronizeaza componentele de admisie, evacuare si pozitia pistoanelor fac parte din distributia masinii.

Functionarea corecta a distributiei este foarte importanta in angrenajul masinii, de aceea kitul trebuie schimbat la timp. Asta inseamna ca trebuie schimbate cureaua dintata de antrenare, rola de ghidare, rola intinzatoare si pompa de apa, daca este cazul.

Cand trebuie schimbata distributia?

In principiu, producatorii auto recomanda ca intreg kitul de distributie sa fie schimbat la 90.000 de kilometri sau la 5 ani daca masina are distributie pe curea. Exista insa si producatori, cum sunt cei de la Dacia spre exemplu, care recomanda ca distributia sa fie schimbata la 60.000 kilometri, cum este cazul modelului Logan sau la 4 ani.

In cazul masinilor cu distributie pe lant, kitul de distributie se schimba mai rar. Specialistii recomanda schimbarea la 180.000 kilometri. Ba mai mult, exista anumite tipuri de masini cu distributie pe lant care nu necesita o schimbare.

Distributia se schimba preventiv, pentru a nu ajunge in situatia in care se distruge partial sau total motorul (motorul se poate strica in momentul in care cureaua sau lantul se rup din cauza uzurii). Mecanicii auto spun ca in cazul in care cureaua se rupe, supapele raman deschise si vor fi lovite de pistoanele care se misca.

Alte probleme majore, care se pot intampla daca nu se schimba la timp distributia sunt distrugerea chiuloasei sau chiar fisurarea blocului motor, ruperea bielelor si afectarea vilbrochenului sau spargerea pistoanelor.

Acestea fiind spuse, nu mai ramane decat sa va recomandam sa efectuati operatiunea de schimbare a kitului de distributie intr-un service autorizat. Chiar daca pretul este mai mare pentru manopera, veti avea parte de profesionisti, care au tot ceea ce este necesar pentru a duce la indeplinire sarcina.

Daca vi se permite sa veniti voi cu kitul de distributie, sfaturile profesionistilor spun ca puteti achizitiona kitul potrivit de la magazinele de piese si accesorii sau online pentru ca diferenta de pret fata de reprezentanta este destul de mare. Orice ati alege, noi va dorim sa gasiti cea mai convenabila varianta pentru voi si pentru masina voastra!

Te-ar mai putea interesa:

Turbina sau turbocompresorul: de ce se uzeaza si cum pot avea grija de ea?

Tu stii care este uleiul de motor pe care trebuie sa-l folosesti? Iata ce trebuie sa iei in considerare!

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter