Anvelopele sunt o parte importanta a masinii tale! Afla cand e mai bine sa le inlocuiesti?

Used Tire

Te-ai intrebat vreodata care este cel mai bun moment sa inlocuiesti pneurile? Performanta acestora este critica pentru eficienta si siguranta masinii tale, o optime din accidentele cu victime anuale au ca vinovate anvelopele.

Cele mai multe pneuri sunt create in ideea ca vor avea aceleasi performante toata viata dar, la un moment dat, se vor uza si vor pierde la capitolul tractiune sau franare. Iata cateva idei care te vor ajuta sa-ti dai seama daca e momentul sa schimbi anvelopele masinii tale:

Atentie!

- Anvelopele nu ar trebui sa intre in contact cu nici o parte a caroseriei masinii. Daca, la viraj, ating aripile, inseamna ca sunt prea mari si trebuie inlocuite, indiferent cat de bine arata.
- Hidroplanarea apare mult mai des la cauciucurile uzate. Riscurile cresc dupa ce acestea au trecut de jumatate din viata.
- Daca vezi fire care ies din cauciuc, inlocuieste-l fara sa stai pe ganduri. Un astfel de fenomen este rar si, chiar daca majoritatea spun ca anvelopa este inca buna, e mai sigur sa o inlocuiesti.
- Cumpara pneuri potrivite pentru jantele masinii tale.
- Fii atent cand "rotesti" rotile pe jante. Multe cauciucuri moderne vin cu directii si metode specifice. Afla mai multe de la producator.

1. Verifica amprenta anvelopelor

Nu uita ca principala functie a "amprentei" unui cauciuc este de a devia apa de pe suprafata de rulare, de a imbunatati tractiunea si de a evita hidroplanarea pe drumuri umede.

Daca sunt uzate, acestea sunt periculoase. In momentul in care aceasta "amprenta" nu mai are decat 1,6 mm adancime, anvelopa in cauza nu mai este sigura.

2. Verifica limita de uzura a benzii de rulare

Verifica modelul "amprentei". Toate anvelopele au ceea ce se numeste "limita de uzura a benzii de rulare", mici legaturi care se formeaza intre santuri. Cu cat cauciucul este mai uzat, cu atat acestea se vor inmulti si vor fi mai vizibile. E momentul sa inlocuiesti pneul.

3. Verifica adancimea amprentei cu o moneda

Verifica adancimea "amprentei" cu o moneda. Una de 50 de bani isi va face treaba. Incearca adancimea din santurile pneului pe toata latimea sa, dar cea mai importanta parte este cea centrala. Aici uzura este mai mare. Daca adancimea este sub 1,6 mm, inlocuieste imediat cauciucul.

4. Masoara adancimea cu un subler

Masoara adancimea cu un dispozitiv special. Poti folosi un subler sau un asa numit "indicator de adancime". Il gasesti in magazinele de specialitate sau online. Mai simplu ar fi sa mergi la service-ul in care schimbi de obicei anvelopele. E posibil ca, pentru un client fidel, aceasta verificare sa fie gratuita.

5. Afla ce spun legile despre inlocuirea pneurilor

Afla ce spun legile despre inlocuirea pneurilor. Daca nu vrei sa schimbi pneul ca precautie, e bine sa stii ca exista locuri in lume in care esti obligat de lege. In majoritatea tarilor din lume, adancimea minima a "amprentei" unui cauciuc este de 1,6 mmm.

6. Verifica modelul de uzura al pneului

Verifica modelul de uzura al pneului. Daca este mai uzat pe o parte, inseamna ca nu este aliniat la sasiu si trebuie sa rezolvi aceasta problema. Daca uzura este inegala, mergi cu masina in service.

In cazul acesta sau daca uzura a intervenit prea repede, un bun mecanic iti poate verifica si regla suspensiile, inainte de inlocuirea pneurilor.

Alinierea imperfecta a rotilor poate scadea dramatic durata de viata a unui cauciuc. O idee foarte buna este rotirea acestora. Monteaza-le pe cele din spate in locul celor din fata si invers.

7. Verifica anvelopa pentru eventuale umflaturi laterale

Verifica anvelopa pentru eventuale umflaturi laterale. Aparitia unei astfel de umflaturi poate fi indiciul cedarii camasii interioare a cauciucului (partea rigida a unui pneu) si patrunderii presiunii in stratul exterior (mai flexibil).

Daca iti apare asa ceva pe cauciuc, nu e deloc o veste buna. Integritatea anvelopei a fost afectata si poate oricand ceda. Nu sta pe ganduri si inlocuieste-o!

8. Inlocuieste cauciucurile cel putin o data la 6 ani

Inlocuieste cauciucurile cel putin o data la 6 ani. Acesta este ciclul minim de viata convenit de specialisti, dar ar putea urca pana la 10 ani, in functie de calitatea pneurilor, de modul in care sofezi sau de drumurile pe care mergi zi de zi.

Afla mai multe din cartea tehnica a masinii. Fii prudent si, daca nu esti sigur ca au trecut cei sase ani, schimba cauciucurile.

9. Simti o vibratie in volan?

Simti o vibratie in volan? Daca pneurile masinii tale sunt uzate in mod inegal, la rulare ai putea simti o vibratie in volan. E posibil sa ai nevoie doar de o re-echilibrare a rotilor. Daca vibratia persista, ai probleme cu cauciucurile.

10. Cauta semne de putrezire

Cauta semne de putrezire. Daca intalnesti crapaturi pe toata suprafata cauciucului, inseamna ca materialul se destrama. Nu cred ca mai e nevoie sa-ti spunem cat de periculoase sunt anvelopele in starea aceasta.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE PIESE SE FURA CEL MAI DES LA MODELELE BMW?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter