Benzina si motorina s-ar putea ieftini considerabil, in urmatoarele luni. Legea reducerii accizelor pentru combustibili a intrat in dezbatere

Proiect de lege. Benzina si motorina mai ieftine din 2020

Incepand cu anul 2020, romanii ar putea avea preturi mai mici la benzina si motorina. Parlamentarii dezbat legea ce vizeaza reducerea valorii accizei pentru combustibili, din cauza preturilor mari de la pompe.

Pe 12 iunie, proiectul de lege a fost inregistrat la Senat pentru dezbatere, iar in cursul zilei de ieri, 18 iunie, a ajuns la Consiliul Economic si Social si la Consiliul Legislativ, pentru aviz. De asemenea, documentul a fost trimis și la Guvern.

Noua lege solicita reducerea nivelului accizelor pentru combustibil, iar romanii ar putea avea preturi semnificativ mai mici la pompele de alimentare. Acciza la benzina cu plumb este de 2.945,75 de lei/tona si ar putea scadea pana la 2.530,17 de lei/tona. In cazul benzinei fara plumb, acciza este de 2.566,71 de lei/tona in acest moment si ar urma sa fie micsorata pana la 2.151,13 de lei/tona.

Mai mult decat atat, proiectul legislativ dezbatut in Parlament vizeaza si preturile pentru motorina. Proiectul solicita scaderea valorii accizei la motorina de la 2.175,24 de lei/tona pana la 1.796,53 de lei/tona. Acciza la combustibili ar urma sa fie redusa, in medie, cu aproximativ 400 de lei pe tona.

Pretul carburantilor din Romania este unul dintre cele mai mari la nivelul Uniunii Europene si acesta reprezinta principalul motiv pentru dezbaterea acestei situatii. Mai mult, potrivit expunerii de motive din proiectul legislativ, accizele pentru combustibili au suferit o majorare nejustificata, iar acest lucru „a generat un impact in intregul lant economic, de la productie la distributie, si cea mai mare inflatie din UE, pentru trei ani consecutiv”.

Pentru ca masurile acestei legi sa intre in vigoare, parcursul proiectului este urmatorul: legea trebuie adoptata de Senat si de Camera Deputatilor, promulgata de Presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CARE SUNT MASINILE CU CELE MAI MARI GARANTII?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter