Care sunt avantajele tractiunii spate la o masina? Dar ale tractiunii fata?

Cel mai important beneficiu al tractiunii spate (cunoscuta si ca propulsie) este ca imparte sarcinile unei masini pe toate cele patru roti. Intr-o masina cu tractiune spate, rotile de pe puntea spate vor impinge, in timp ce rotile de pe fata se vor ocupa numai de virare. In varianta cu tractiune fata, rotile de pe puntea fata se ocupa de ambele operatiuni.

Asta inseamna ca pneurile de pe fata se vor uza mult mai rapid. Nu acelasi lucru se intampla in cazul tractiunii spate, aceste anvelope nu se ocupa decat de accelerare si decelerare.

Iata cateva dintre avantajele masinii cu tractiune spate:

1. Un echilibru mult mai bun: Majoritatea masinilor cu tractiune spate au motorul pe fata si rotile motoare pe spate, in timp ce versiunea cu tractiunea pe fata are totul pe aceasta parte. Prin echilibrarea celor doua capete ale masinii, poti imbunatati manevrabilitatea, acceleratia si franarea acesteia, deci si siguranta.

2. O acceleratie mai buna: O masina cu tractiune spate accelereaza, de la zero, mai rapid decat o masina cu tractiune pe fata. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca greutatea vehiculului se muta pe puntea spate, iar rotile din fata se vor ocupa mult mai usor de operatiunea de virare.

3. O mai buna aderenta la drum: Echilibrul sporit al unei masini cu tractiune spate o face mai usor de manevrat. Acest lucru se intampla datorita faptului ca forte aproape asemanatoare se aplica atat partii din fata cat si celei din spate.

4. O mai buna oprire: Datorita aceluiasi echilibru, rotile din spate, cele motoare, vor frana mult mai bine.

5. Forta motorului nu afecteaza virarea masinii: E un fapt bine cunoscut: cuplul de forta al motorului afecteaza modul in care masina cu tractiune fata vireaza. Aceasta problema dispare cu desavarsire pe masinile cu tractiune spate, din moment ce motorul nu mai este conectat in nici un fel la directie.

6. Un mai bun control al masinii: Partea mai usoara din fata va permite manevre care te pot scoate din situatii dificile. In acelasi timp, masina se simte mai agila si mai usor de controlat. Acest lucru se intampla deoarece suspensiile de pe fata sunt, din cauza greutatii reduse, mai moi.

7. O intretinere mult mai lejera: Masinile cu tractiune spate sunt mai robuste, mai ieftine si mai usor de reparat.

8. Poate cel mai important avantaj: masinile cu tractiune spate sunt mai usor de manevrat in situatia unui... derapaj controlat.

Iata cateva avantaje ale masinii cu tractiune fata

Daca tractiunea spate are atat de multe avantaje, atunci de ce multe dintre masinile de pe piata sunt dotate cu tractiune fata? Iata si cateva avantaje ale tractiunii pe fata:

1. Se comporta mai bine pe zapada si gheata: E simplu. Din cauza greutatii mai mari pe puntea fata, aceste masini au o aderenta mult mai buna la accelerare in conditii de vreme extrema. Acesta este cel mai mare avantaj al masinilor cu tractiune fata.

2. Productia este mai facila: In masinile cu tractiune fata, motorul si transmisia pot fi pre-montate si apoi montate impreuna pe masina. Asta duce la o eficientizare a procesului de productie.

3. Costurile mai scazute: Datorita faptului ca este mai usor de montat si lipsesc cateva componente, masina cu tractiune fata este si mai ieftina la acest capitol.

4. Spatiul pentru pasageri si bagaje: De vreme ce lipseste arborele de transmisie, masinile cu tractiune fata au mai mult spatiu pentru pasageri si pentru bagaje. Mai mult, din cauza lipsei unei suspensii suplimentare pe spate, spatiul din portbagaj este, de asemeni, mai ofertant.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter