Cum sunt depistati soferii care folosesc telefonul la volan. Amenzi record in doar doua zile de la introducerea legii

Finalul de saptamana a adus o schimbare importanta in Codul Rutier, cu privire la folosirea telefonului mobil in timpul condusului.

La finalul saptamanii trecute au intrat in vigoare noile prevederi ale Codului Rutier, cu privire la folosirea telefonului mobil in timpul condusului, iar unii soferi au simtit deja pe propria piele amenzile usturatoare. In doar doua zile de la introducerea noii reguli, peste 200 de soferi au fost deja sanctionati.

Intrebarea care sta pe buzele soferilor este cum te poate depista un politist daca stai pe telefon in timp ce conduci. Fostul politist rutier Nicolae Istrat a explicat pentru Adevarul ca politistul poate sa dea amenda doar pentru o contraventie constatata cu propriile simturi. Altfel spus, trebuie sa te vada, nu poate doar sa banuiasca sau sa asculte plangerile altor conducatori din trafic. "Acolo unde are dubii, nu ia masuri. Aceeasi problema a fost pana acum si cu centura sau telefonul mobil. Cand politistul are dubii, nu aplica masura. Doar pe bănuiala nu poate sa aplice masuri”, a explicat Istrat.

Noua regula poate atrage dupa sine si abuzuri din partea politistilor, caz in care trebuie sa va pregatiti bine marturia. „E cuvantul tau impotriva cuvantului lui. Trebuie sa dovedesti ca esti nevinovat”, a mai spus Istrat. Mai exact, daca vrei sa contesti in instanta o astfel de amenda, trebuie sa ai dovezi ca nu ai comis fapta, procesul verbal bucurandu-se de prezumtia de legalitate.

Noua regula din Codul Rutier spune ca "in timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat in miscare, conducatorului acestuia ii este interzisa tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video”. Amenda este cuprinsa intre 800 si 1.160 de lei. In primele doua zile, politistii au dat amenzi in valoare totala de 200.000 de lei.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter