Este asigurarea RCA obligatorie chiar daca masina nu circula? Afla raspunsul!

BMW M6 Abandonat

Va spuneam in urma cu cateva zile despre importanta incheierii asigurarii RCA si despre problemele pe care le puteti avea in cazul in care sunteti prinsi fara aceasta. Ei bine, venim acum in completarea acelor informatii cu inca o stire venita in aceste zile dinspre Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

Conform unei decizii recente a judecatorilor europene, orice masina functionala are nevoie de o asigurare auto obligatorie. Chiar daca soferul nu mai are carnet de conducere sau este plecat din tara pentru o perioada mai lunga, masina din proprietatea sa trebuie sa aiba o asigurare RCA.

Singurele masini care nu se lovesc de aceasta obligatie sunt cele care au fost deja radiate. Insa, daca stiti ca aveti o masina pe care o tineti de ani de zile in curtea casei sau in garaj, trebuie sa stiti ca aveti nevoie de o asigurare RCA pentru acea masina.

Nu conteaza ca nu a mai plecat de pe loc de ani de zile, asigurarea RCA este obligatorie chiar si in cazul ei. In cazul in care sunteti hotarat ca nu veti mai avea niciodata nevoie de acea masina, atunci puteti sa o radiati. Din momentul in care veti preda placutele de inmatriculare, de atunci nu va mai fi nevoie nici de aceasta asigurare obligatorie.

Conform comunicatului de presa emis de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, este obligatorie „incheierea unui contract de asigurare de raspundere civila atunci cand vehiculul este inca inmatriculat intr-un stat membru UE si poate sa fie condus, chiar daca este parcat pe un teren privat”.

De asemenea, aceeasi incheiere a unui contract de raspundere civila este obligatorie chiar si in cazul in care „proprietarul, exclusiv din alegerea lui, intentioneaza sa nu il mai conduca”. Asadar, daca vreti sa evitati anumite neplaceri, trebuie sa va faceti cat mai curand aceasta asigurare obligatorie.

Insa, pentru Romania, aceasta precizare nu este neaparat ceva nou, fiindca era deja obligatoriu ca toate masinile sa aiba asigurarea incheiata, fie ca sunt in trafic sau nu. De asemenea, aceeasi prevedere apare si in ghidul intocmit de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Insa, legea RCA din Romania prevede si faptul ca proprietarii pot cere suspendarea asigurarii.

Acest lucru se poate face in cazul in care masina nu mai poate fi condusa din punct de vedere legal sau daca masina in cauza este imobilizata. Insa, in acest caz de suspendare a asigurarii, trebuie sa stiti ca va trebui sa predati si numerele de inmatriculare.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter