Este asigurarea RCA obligatorie chiar daca masina nu circula? Afla raspunsul!

Articol scris de Adi S., in data de 14 Septembrie 2018

Va spuneam in urma cu cateva zile despre importanta incheierii asigurarii RCA si despre problemele pe care le puteti avea in cazul in care sunteti prinsi fara aceasta. Ei bine, venim acum in completarea acelor informatii cu inca o stire venita in aceste zile dinspre Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

Conform unei decizii recente a judecatorilor europene, orice masina functionala are nevoie de o asigurare auto obligatorie. Chiar daca soferul nu mai are carnet de conducere sau este plecat din tara pentru o perioada mai lunga, masina din proprietatea sa trebuie sa aiba o asigurare RCA.

Singurele masini care nu se lovesc de aceasta obligatie sunt cele care au fost deja radiate. Insa, daca stiti ca aveti o masina pe care o tineti de ani de zile in curtea casei sau in garaj, trebuie sa stiti ca aveti nevoie de o asigurare RCA pentru acea masina.

Nu conteaza ca nu a mai plecat de pe loc de ani de zile, asigurarea RCA este obligatorie chiar si in cazul ei. In cazul in care sunteti hotarat ca nu veti mai avea niciodata nevoie de acea masina, atunci puteti sa o radiati. Din momentul in care veti preda placutele de inmatriculare, de atunci nu va mai fi nevoie nici de aceasta asigurare obligatorie.

Conform comunicatului de presa emis de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, este obligatorie „incheierea unui contract de asigurare de raspundere civila atunci cand vehiculul este inca inmatriculat intr-un stat membru UE si poate sa fie condus, chiar daca este parcat pe un teren privat”.

De asemenea, aceeasi incheiere a unui contract de raspundere civila este obligatorie chiar si in cazul in care „proprietarul, exclusiv din alegerea lui, intentioneaza sa nu il mai conduca”. Asadar, daca vreti sa evitati anumite neplaceri, trebuie sa va faceti cat mai curand aceasta asigurare obligatorie.

Insa, pentru Romania, aceasta precizare nu este neaparat ceva nou, fiindca era deja obligatoriu ca toate masinile sa aiba asigurarea incheiata, fie ca sunt in trafic sau nu. De asemenea, aceeasi prevedere apare si in ghidul intocmit de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Insa, legea RCA din Romania prevede si faptul ca proprietarii pot cere suspendarea asigurarii.

Acest lucru se poate face in cazul in care masina nu mai poate fi condusa din punct de vedere legal sau daca masina in cauza este imobilizata. Insa, in acest caz de suspendare a asigurarii, trebuie sa stiti ca va trebui sa predati si numerele de inmatriculare.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Etichete: rca, legislatie, amenzi
Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
 

Iti mai recomandam

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat o licitatie de 19,64 milioane lei (4,13 milioane euro), fara TVA, pentru reabilitarea unui sector din Drumul National 66 (DN66),...
de - 22 Aprilie 2019
Anvelopele sunt extrem de importante atunci când vine vorba de siguranța și confortul unui mașini. În acest caz, anvelopele reprezintă acea parte a unui vehicul care suportă, zi de zi,...
de - 22 Aprilie 2019
Nu putini sunt conducatorii auto, care au obiceiul sa isi continue drumul, chiar daca indicatorul de bord, care dezvaluie cantitatea de carburant aflata in rezervor, se aprinde. Dincolo de efectele...
de - 21 Aprilie 2019

Cele mai noi anunturi

2000.00 EUR - 22 Aprilie 2019
2450.00 EUR - 22 Aprilie 2019
0.00 RON - 22 Aprilie 2019
2500.00 EUR - 22 Aprilie 2019
Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare