Ce sa alegi pentru sezonul urmator, anvelope de vara sau all season?

Ce sa alegi pentru sezonul urmator, anvelope de vara sau all season?

Anvelope de vară sau all season? Care este cea mai buna varianta? Află care este soluția potrivită pentru tine din articolul de mai jos.

Anvelopele de vară sunt dedicate condițiilor meteorologice din primăvară până toamnă. Condițiile de utilizare a modelelor de vară sunt limitate de temperatură: dacă temperatura scade sub 7 grade, anvelopele își pierd proprietățile de tracțiune.

Anvelopele all season combină caracteristicile modelelor de vară și de iarnă. Combinarea avantajelor ambelor tipuri de anvelope într-o singură anvelopă este o provocare majoră. Cea mai mare realizare a producătorilor de anvelope este de a găsi echilibrul perfect între cele două tipuri de anvelope, care să corespundă și așteptărilor utilizatorilor. Sarcina este cu atât mai dificilă cu cât toate condițiile de drum trebuie luate în considerare.

Care sunt diferentele intre anvelopele de vara si anvelopele all season?

Anvelope vara/All season

Anvelopele de vară și cele all season diferă în ceea ce privește banda de rulare, compusul de cauciuc și nu în ultimul rând forma.

Banda de rulare a unei anvelope all season are mai multe striații. Acestea sunt concepute pentru a asigura un comportament mai bun al anvelopelor pe zăpadă. Totuși, vara, o anvelopă cu prea multe striațiii pe banda de rulare își pierde cu ușurință rigiditatea. Acest lucru afectează aderența cauciucului – agravează frânarea și tracțiunea nu numai pe drumurile uscate, ci și pe drumurile umede.

Atât pentru anvelopele all season, cât și pentru cele de vară, se folosesc toate cele trei benzi de rulare: simetrice, asimetrice și direcționale.

Anvelopele all season prezintă elemente în construcția lor adecvate atat sezonului cald cât și sezonului rece, banda de rulare fiind împărțită în două, pentru vară și iarnă.

Compușii de cauciuc folosiți în anvelopele all season trebuie să fie proiectați pentru a oferi performanțe la un nivel satisfăcător la orice temperatură. Compusul anvelopelor de vară este proiectat pentru a oferi performanțe la temperaturi peste 7 grade. Prin urmare, pe măsură ce temperatura crește, anvelopele all season nu pot atinge nivelurile de performanță rezervate modelelor de vară.

Conturul anvelopei este conturul din jurul benzii de rulare. Este vizibil atunci când este privit în fața benzii de rulare. Conturul unei anvelope determină suprafața de contact a acesteia, motiv pentru care dimensiunea ei este foarte importantă pentru aderența anvelopei.

Conturul anvelopelor de vară este rotund, ceea ce asigură o rezistență scăzută la rulare și o aderență ridicată în condițiile de vară. Conturul unei anvelope all season este masiv și seamănă cu conturul pătrat al unei anvelope de iarnă. Umerii masivi asigură o aderență bună în condițiile de iarnă, dar vara provoacă o uzură mai rapidă a benzii de rulare și un consum crescut de combustibil.

Avantajele anvelopelor de vară

Cel mai mare avantaj al anvelopelor de vară în comparație cu anvelopele all season este performanța lor. Acesta este un argument indiscutabil. Atunci când comparăm cele mai bune anvelope de vară cu cele mai bune anvelope all season în condiții uscate și umede, anvelopele de vară sunt inegalabile. Acestea vor asigura o mai bună frânare, o mai bună manevrare și tracțiune, precum și un nivel mai ridicat de confort și mai puțin zgomot. De asemenea, vei folosi mai puțin combustibil.

Un alt avantaj este că anvelopele de vară rezistă mai mult decât modelele all season. De asemenea, dacă avem o mașină de clasă medie sau superioară, este de preferat să avem anvelope de vară. Doar cauciucurile de vară pot face față puterii și cerințelor mai mari ale vehiculelor moderne.

Avantajele anvelopelor all season

Cauciucurile all season ar trebui să ne ofere un nivel acceptabil de performanță pe tot parcursul anului, în special în condiții moderate de utilizare. Cu anvelopele all season, vei fi întotdeauna pregătit pentru sosirea bruscă a iernii sau revenirea bruscă a primăverii. Prin urmare, principalul lor avantaj este versatilitatea lor.

Modelele all season nu necesită vizite la service pentru schimbarea anvelopelor. Acest lucru economisește timp și bani – te poți ocupa doar de echilibrarea sezonieră a roților.

Alege anvelope de vară, dacă:

 • Vrei să te simți mereu în siguranță;
 • Conduci în mod uzual în afara orașului sau mixt;
 • Conduci dinamic;
 • Conduci mai mult de 6000 kilometri pe an;
 • Vrei anvelope care să reziste;
 • Vrei ca anvelopele să aibă un impact cât mai mic asupra consumului de combustibil;
 • Apreciezi confortul unor anvelope silențioase;

Alege anvelopele all season, dacă:

 • Conduci în principal în oraș;
 • Conduci calm;
 • Conduci până în 6000 kilometri pe an;
 • Dacă nu vrei să îți schimbi anvelopele sezonier;

Pentru că știi care sunt diferențele între anvelopele de vară și cele all season vei putea face alegerea cea mai potrivită.

VIDEOCLIPUL ZILEI