Anuntul oficial RAR: ce se intampla, de fapt, cu valabilitatea RCA si ITP pe perioada starii de urgenta

Dupa o saptamana de neclaritati, Grupul de Comunicare Strategica (GCS) a revenit cu lamuriri legate de valabilitatea ITP si a asigurarilor RCA pe perioada starii de urgenta.

Anuntul oficial RAR: ce se intampla, de fapt, cu valabilitatea RCA si ITP pe perioada starii de urgenta

Dupa ce am contactat Registrul Auto Roman (RAR) si nu am primit niciun raspuns, Grupul de Comunicare Strategica (GCS) a revenit cu lamuriri legate de valabilitatea inspectiei tehnice periodice (ITP), dar si cea a asigurarii de raspundere civila auto (RCA).

Se prelungeste sau nu valabilitatea ITP pe perioada starii de urgenta?

Ei bine, lucrurile sunt foarte clare acum. Conform declaratiilor Grupului de Comunicare Strategica (GCS) si deciziei Registrului Auto Roman, valabilitatea inspectiei tehnice periodice (ITP) nu se prelungeste pe perioada starii de urgenta din cauza pandemiei cu coronavirus (Covid-19).

Citeste si: Sanctiuni mai mari pentru cei care nu respecta regimul starii de urgenta

”Nu se prelungeşte valabilitatea ITP, conform deciziei Registrului Auto Român. Deplasarea pentru efectuarea verificării ITP la staţiile agreate se poate realiza, fiind considerată activitate pentru acoperirea necesităţilor de bază ale persoanelor, situaţie prevăzută la punctul 2 al declaraţiei pe proprie răspundere”, spune Grupul de Comunicare Strategica (GCS).

Valabilitatea RCA este prelungita sau nu automat pe timpul starii de urgenta?

Legat de valabilitatea asigurarii de raspundere civila auto (RCA), aceasta nu se prelungeste automat daca a expirat pe timpul starii de urgenta cauzata de pandemia cu coronavirus (Covid-19).

Explicatia Grupului de Comunicare Strategica (GCS) este urmatoarea: ”Nu se prelungeşte valabilitatea asigurării RCA. Aceasta poate fi achiziţionată şi online. Din acest motiv, deplasarea pentru a ridica poliţa RCA nu poate fi considerată urgenţă şi nu este un motiv care poate fi considerat situaţie de urgenţă ori pentru asigurarea nevoilor persoanei”.

Cum sunt afectati producatorii agricoli in pandemia de coronavirus?

Grupul de Comunicare Strategica (GCS) a mai dat lamuriri legate de producatorii agricoli, daca acestia sunt afectati pe perioada starii de urgenta. Conform acestora, pentru a limita raspandirea infectarii cu noul tip de coronavirus, se recomanda producatorulor agricoli sa se deplaseze pe distante cat mai scurte.

Ce se intampla daca imi transport cu masina sotia/sotul la/de la serviciu?

Ei bine, Politia Romana vine cu urmatoarea declaratie: daca apreciati ca motivul este deplasarii este unul justificat, puteti face acest lucru completand declaratia pe proprie raspundere raportat la prevederea din art.1 litera d din Ordonanta Militara nr. 3 din 2020 (deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie).

Ce intelegem de aici, primim sau nu amenda daca ne transportam sotia la locul de munca? Ei bine, daca stam sa analizam, deplasarea la munca presupune schimbarea mai multor mijloace de transport in comun, dar include si timpi de asteptare in statii. Asta inseamna expunere mare si riscul de a contacta virusul Covid-19.

Nu reprezinta o urgenta a transporta cu masina sotia/sotul la/de la serviciu, dar poate face diferenta intre viata si moarte pentru ca se reduce foarte mult expunereea si riscul infectarii.

Ce se intampla cu valabilitatea rovinietei pe perioada starii de urgenta?

CNAIR a venit cu precizari in cazul in care ne expira rovinieta pe perioada starii de urgenta. Ei bine, acestea nu vor fi prelungite automat, pentru ca nu se incadreaza in categoria documentelor eliberate de autoritatile publice. Asa ca, mare atentie!

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE PIESE SE FURA CEL MAI DES LA MODELELE BMW?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter