Poti primi amenzi de parcare pe baza fotografiilor sau inregistrarilor video surprinse de radarele Politiei?

Radar Politia Romana

Acum ceva timp, in presa au aparut niste poze, cu o anumita doamna care a fost surprinsa de cineva aruncand gunoi la marginea unui oras. Poza, ajunsa la oamenii legii a fost dovada cu ajutorul careia politistii au amendat-o pe femeie.

Tot la acest capitol, am mai citit o intamplare. Citind aceasta stire, o alta intrebare imi vine in minte, evident legata de domeniul nostru, al masinilor. Au voie politistii sa ne amendeze pe baza unor fotografii? Dar pe baza unor inregistrari ale aparatelor de radar? Nu de alta, dar am mai vazut o sitre, tot acum ceva timp in care, in Bucuresti, langa intersectia Doamna Ghica, Colentina, un politist facea de zor poze masinilor parcate ilegal pe marginea carosabilului. Au voie sa ne amendeze pa baza acestor probe? Veti afla raspunsul mai jos!

Asa cum probabil toti stiti, constatarea contraventiilor se face cu mijoace tehnice. Ideea este ca aceste mijloace tehnice trebuie sa fie neaparat certificate. Bine, se pare ca aceste reguli sunt valabile doar in cazul amenzilor de viteza. Legea spune ca agentii rutieri pot sa constate contraventiile rutiere “si cu ajutorul unor mijloace certificate sau mijloace tehnice omologate si verificate metrologic, consemandu-se aceasta in procesul verbal de constatare a contraventiei”.

Citeste si: Ai parcat pe locul altcuiva? Afla ce amenda poti incasa!

Prin urmare, daca aparatul de radar v-a filmat facand o parcare ilegala, politistii au dreptul sa va amendeze. Adica, parcarea neregulamentara nu se constata doar cu un anumit aparat, si prin urmare politistii pot inregistra contraventia cu ce dispozitiv vor. Tot Codul Rutier specifica si faptul ca doar in cazul depasirii vitezei sau in cazul depistarii concentratiei de alcool din aerul expirat se accepta ca probe doar anumite mijloace tehnice de constatarei. In rest, legiuitorul nu indica si nici nu limiteaza mijloacele de proba.

Prin urmare, in cazul unui proces, probele prezentate de politie pot fi luate in calcul. Acele planse foto, caci asa se numesc, pe care oamenii legii ni le prezinta nu pun probleme de legalitate si sunt valabile in instanta. Pana acum, daca un sofer era prins de politisti, o simpla constatare efectuata de agent era legala si putea fi demontata prin contestatie.

Acum, Practica Curtii Europene a Drepturilor Omului a decis, conform dispozitiilor art. 6 din Conventia Drepturilor Omului cu privire la prezumtia de nevinovatie, agentii constatatori “sunt obligati sa dovedeasca existenta eventualei contraventii cu mijloace de proba lipsite de echivoc”. Deci, plansele foto, prezentate de agenti fac parte din procesul acesta si au rolul de a proba situatia constatata de agent.

Te-ar mai putea interesa:

Daca trebuie sa conduci evita aceste medicamente!

Masina second hand adusa din Franta? Mai bine nu! Iata de ce?

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE PIESE SE INLOCUIESC CEL MAI GREU LA UN LOGAN?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter