Acte necesare in cazul in care ai pierdut talonul masinii

Talonul masinii este extrem de important, asa ca trebuie sa avem grija de el. Totusi, se intampla ca acesta sa fie pierdut, asa ca trebuie neaparat sa stii ce acte sunt necesare in acest caz. Iata ce documente sunt necesare in cazul in care pierzi talonul automobilului tau.

Acte necesare in cazul in care ai pierdut talonul masinii

Certificatul de inmatriculare sau talonul masinii este un document foarte important, asa ca mare grija sa nu il pierdeti. Totusi, daca se intampla acest lucru, atunci ar trebui sa stiti ce acte sunt necesare in acest caz.

Ce amenda primesti daca te opreste politia si nu ai talonul masinii?

Daca esti sofer, atunci stii ca talonul masinii este esential cand te afli la volan, pentru ca Politia Rutiera te-ar putea opri in orice moment. Sunt insa cazuri cand soferii nu au talonul sau certificatul de inmatriculare al masinii la ei, asa ca acestia sunt sanctionati. Iata ce amenda poti primi pentru neprezentarea certificatului de inmatriculare sau a permisului de conducere si cate puncte de penalizare iti pot „darui” polististii.

Citeste si: ITP in 2020. Cand trebuie sa-l faci, de fapt, ce acte iti trebuie, cat costa si ce defecte sunt permise

Conform Art. 108, pct. 11 lit a/9 din Codul Rutier 2021, conducatorii auto pot primi 4 puncte de penalizare pentru neprezentarea certificatului de inmatriculare sau de inregistrare la cererea politistului rutier. Bineinteles, aceasta amenda o poti primi doar daca politistul considera ca motivul pentru care nu aveti certificatul este unul intemeiat.

Daca nu este cazul ca motivul vostru sa fie intemeiat, atunci Art. 101 din Codul Rutier 2021 spune ca nerespectarea oblicatiei conducatorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevazute la art. 35 alin. 2, constituie o contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni, adica 6-8 puncte de amenda sau 870 – 1.160 lei.

Ce acte sunt necesare in cazul in care ai pierdut talonul auto sau certificatul de inmatriculare?

Daca ai pierdut talonul masinii sau certificatul de inmatriculare nu este un capat de lume, pentru ca autoritatile iti pot elibera unul nou.

Iata ce acte sunt necesare pentru eliberarea unui nou talon auto sau certificatul de inmatriculare:

- Cerere pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de inmatriculare in cazul in care acesta a fost furat sau pierdut
- Declaratia celui care solicita eliberarea certificatului de inmatriculare din care rezulta furtul sau pierderea documentului ori modul de deteriorare
- Cartea de identitate a vehiculului (CIV) in original si copie
- Dovada ca ai achitat contravaloarea certificatului de inmatriculare (37 lei – se achita la CEC)
- Daca masina este pe persoana juridica, atunci se vor depune documente care atesta dobandirea persoanei juridice, denumirea si sediul acesteia (copie), dar si o imputernicire a reprezentantului legal (delegatie)
- Daca documentele unei persoane juridice sunt depuse de o alta persoana decat titularul, atunci veti avea nevoie de o procura speciala autentificata la notar
- Certificatul de inmatriculare deteriorat, doar in cazul in care faceti o cerere din cauza deteriorarii talonului

 

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter