A fost aprobat Noul Cod Rutier 2019! Amenzi drastice si inchisoare pentru cei ce consuma alcool!

Politia Romana Amenzi Cod Rutier 2019

Guvernul Romaniei a aprobat Noul Cud Ruutier 2019, iar legea prevede cateva sanctiuni extrem de dure pentru soferii neatenti si indisciplinati in trafic. Noile modificari inca nu au intrat in vigoare, dar soferii vor avea de platit amenzi uriase.

Conform noului Cod Rutier, cei care sunt prinsi la volan folosind telefonul mobil risca o amenda maxima de 1.600 de lei, la fel cum ar putea primi si cei care nu poarta centura de siguranta in timp ce se afla la volan.

Cei care depasesc viteza limita legala admins cu 51 pana la 60 de kilometri pe ora vor incasa amenzi din clasa a IV-a, cuprinse intre 9 si 20 de puncte de amenda, ceea ce reprezinta o amenda intre 720 si 1.600 de lei, dar si suspendarea permisului pe o durata de 90 de zile.

Daca vom depasita limita de viteza cu peste 60 de kilometri pe ora vom incasa o amenda din clasa a V-a, ceea ce ar insemna 21-50 de puncte de amenda si o suma cuprinsa intre 1.680 de lei si 4.000 de lei, dar si o suspendare a permisului de conducere pe urmatoarele 180 de zile.

Sanctiunile vor creste si mai mult daca viteza legala admisa este depasita cu mai mult de 60 de kilometri si se produce cu un accident rutier si pagube materiale, iar asta inseamna o sanctiune din clasa a VI-a, ceea ce implica un numar de 51 pana la 120 de puncte de amenda, reprezentand o amenda intre 4.080 si 9.600 de lei, dar si suspendarea permisului de conducere pe durata de an, iar daca apar si victime perioada de suspendare se dubleaza. Vom avea parte de sanctiuni mult mai dure si pentru consumul de alcool la volan.

Cei care au o imbibatie alcoolica intre 0,2 - 0,5 g/l alcool pur in sangele expirat vor incasa o amenda din clasa a V-a si vor ramane fara permisul de conducere timp de 180 de zile. Daca depasim 0,5 g/l alcool fapta devine contraventie si se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani.

Noul Cod Rutier mai spune ca soferii vor primi 9 pana la 20 de puncte de amenda si vor ramane fara carnet de conducere 3 luni daca produc accidente usoare, trec pe rosu sau nu acorda prioritate.

Noua lege ii obliga pe soferi sa achite toate amenzile in termen de 30 de zile, in caz contrar permisul de conducere se suspenda. Noua amenda maxima este de 9.6000 de lei si se aplica soferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferata in momentul in care semnalele acustice si vizuale sunt pornite. Tot o astfel de amenda vor primi soferii care sunt implicati in accidente rutiere si au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie in aerul expirat, in timp ce soferii care trec pe rosu vor incasa o amenda de 4.000 de lei.

Modificari au fost aduse si transportului copiiilor in masina. Cei sub 12 ani nu pot ocupa un loc pe scaunele din fata, exceptie fiind bebelusii care sunt transportati in dispozitive speciale. Cei pana la 3 ani pot fi transportati doar in scaune speciale omologate si destinate marimii copilului.

Daca vreti sa va readuceti aminte legislatie, va invitam sa accesati pagina de chestionare auto!

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter