8 modalitati prin care poti scapa de consumul de ulei

O masina care consuma ulei mult reprezinta o paguba pentru tine, dar si o bataie de cap in plus, pentru ca trebuie sa fii atent tot timpul sa nu strici motorul. Iata 8 modalitati prin care poti scapa de consumul de ulei si ce trebuie sa faci.

8 modalitati prin care poti scapa de consumul de ulei

Multi dintre noi suntem obisnuiti sa schimbam uleiul masinii atunci cand facem revizia si sa mai verificam din cand in cand nivelul de ulei, ca orice sofer responsabil. Totusi, ce facem atunci cand masina consuma ulei mult?

Iata 8 modalitati prin care poti evita ca automobilul tau sa consume mult ulei si cum poti rezolva aceasta problema. Stim cu totii ca o masina care consuma ulei este o paguba la casa ta si daca nu esti atent poti avea pagube serioase la motor.

La cati kilometri este recomandat sa se schimbe uleiul la masina?

In primul rand, trebuie sa stiti ca nu este o regula clara atunci cand vorbim de schimbul de ulei la o masina. Sunt mai multi factori care dicteaza schimbul de ulei, iar stilul de condus este cel mai important. Daca ai un stil de condus sportiv, trebuie sa schimbi uleiul mai des.

Citeste si: Uleiul de motor trebuie sa fie vascos sau subtire? Iata schimbarile la care luam parte!

De asemenea, daca obisnuiesti sa conduci masina prin aglomeratie sau prin caldura excesiva, schimbul de ulei se face mai repede decat de obicei. La fel atunci cand conduci masina in conditii de frig, pentru ca motorul nu ajunge la temperatura optima de functionare.

Tipul de ulei este si el important, iar daca optati pentru unul sintetic ce a fost special creat sa functioneze la o gama larga de temperaturi, acesta va rezista mai mult. Marca, modelul de masina si anul de fabricatie sunt si ele importante.

Conform expertilor, uleiul se schimba intre 16.000 si 25.000 de kilometri atunci cand vorbim despre o masina care are un motor diesel si intre 12.000 si 24.000 de kilometri atunci cand vorbim despre masini cu motoare pe benzina.

Cum procedezi atunci cand masina ta consuma ulei?

Stim cu totii problemele grupului VAG atunci cand vine vorba de consumul de ulei de 1 l/1000 km, asa ca nu are rost sa detaliem aici. Vom vorbi doar de cum poti sa reduci consumul de ulei la masina ta.

Trebuie sa mai intelegi ca masinile moderne sunt proiectate sa consume ulei, insa cifrele sunt de 1 l/10.000 km, putin daca ne uitam la exemplul de mai sus.

Haideti sa incepem cu cauzele, de ce masina poate sa consume ulei mai mult? Ei bine, cea mai intalnita problema este legata de segmenti si mai ales atunci cand vorbim despre masini second hand cu cateva sute de mii de kilometri rulati.

Pentru cei ce nu stiu, segmentii au rolul de a proteja motorul tau si de a nu permite uleiului sa intre in camera de ardere. Daca acestia se deterioreaza in timp, uleiul va patrunde in camera de ardere a motorului si masina ta va consuma mai mult decat de obicei.

Atunci cand fumul evacuat de masina este albastru (la ralanti, turatie mare, dar si atunci cand este cald sau rece), asta inseamna ca masina ta are o problema la segmenti. Poti face si un test de compresie si daca aceasta este mica, va fi necesara o segmentare a motorului pentru ca uzura isi spune cuvantul. Pentru a scapa de consumul de ulei, trebuie sa inlocuiest segmentii masinii.

Ce inseamna atunci cand fumul evacuat de masina ta este albastru?

Alta cauza des intalnita este legata de simeringurile supapelor, care si ele se uzeaza in timp si fumul evacuat de masina va fi tot de culoare albastra, insa doar pornire si la rece. Atunci cand este cald, motorul nu va scoate fum albastru. Asadar, pentru a stopa consumul de ulei, trebuie sa inlocuiesti simeringurile supapelor.

Turbina poate sa fie si ea o cauza, dar stiti deja pentru ca am mai vorbit despre asemenea probleme. De multe ori, acest lucru se intampla la motoarele diesel. Iarasi, poti pierde ulei pe la capacul de la culbutori. Daca ai probleme cu turbina masinii, o poti reconditiona si vei rezolva si problema consumului de ulei.

Poti mai avea pierderi de ulei pe la supapa EGR sau pe la baia de ulei. Mai mult, orice garnitura sau imbinare proasta, se poate traduce intr-o pierdere de ulei.

Un alt motiv ar fi faptul ca folosesti un tip de ulei necorespunzator pentru masina ta. Cel mai bine ar fi sa respecti recomandarile producatorului si sa folosesti exact acel tip de ulei care este scris in cartea tehnica a masinii.

Cea mai simpla metoda prin care poti stopa consumul de ulei al masinii este sa incerci sa il schimbi cu altul mai bun. Poti schimba brandul de ulei sau poti schimba vascozitatea acestuia.

Mai sunt diverse solutii (aditivi) care te pot ajuta sa reduci consumul de ulei, insa acestea nu sunt eficiente in toate cazurile asa ca poti sa dai banii degeaba pe ele.

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter