8 avantaje si dezavantaje ale masinilor diesel

VW TDI Engine

Masinile propulsate de motoare diesel au fost destul de prost vazute in trecut, in special datorita zgomotului puternic si al noxelor eliminate. In prezent, lucrurile s-au imbunatatit, astfel ca astazi e dificil sa observi diferenta intre o masina diesel si una pe benzina. Mai mult si controlul noxelor unui astfel de motor s-a imbunatatit.

Masinile diesel raman foarte populare in domeniul transportului comercial, in special datorita fortei obtinute la rotatii foarte mici. De cealalta parte, proprietarii de masini diesel raman in continuare impresionati de abilitatea acestor motoare in sporturile recreationale sau in drumetiile off-road.

Primul lucru la care ne gandim atunci cand avem de gand sa cumparam o masina este alegerea intre un motor diesel sau unul pe benzina. Oare motorul diesel este mai bun? Care sunt dezavantajele unui astfel de propulsor? Ideea finala este sa cantaresti cat poti de bine ambele variante si sa iei decizia corecta numai dupa ce te lamuresti de ce anume ai nevoie la o masina.

4 mari avantaje ale masinilor diesel

1. Motoarele diesel ofera o autonomie mai buna

Un motor alimentat cu motorina inseamna o economie mai buna cu 25-30 de procente in comparatie cu unul alimentat cu benzina. Mai mult, motoarele diesel se comporta mai bine decat un motor hibrid electric-benzina. Singurul lucru la care trebuie sa fiti atenti este modelul masinii si, de aici, la echipamentele cu care este dotata pentru o mai buna autonomie.

2. Motoarele diesel sunt mai eficiente din punct de vedere energetic

Motorina este mult mai eficienta energetic decat benzina, motiv pentru care si economia de combustibil. Acesta poate fi un mare avantaj pentru un sofer, mai ales pentru cel care conduce mult in fiecare zi. In felul acesta, un plin de motorina rezista cu pana la 30% mai mult decat unul de benzina. La acest capitol, mai apare o dilema. Stim cu totii ca cei care vor sa economiseasca, au ales deja versiunile hibrid, dar exista o generatie de soferi care nu vrea sa renunte la vehiculele din prezent asa ca, pentru ei, optiunea diesel poate fi una mai mult decat atractiva.

3. Motoarele diesel nu au nevoie de reglarea aprinderii

Un motor diesel nu dispune de bujii sau distribuitori, motiv pentru care nu are nevoie de reglarea aprinderii. Acesta poate fi un avantaj pentru cei care nu sunt fanii inspectiilor periodice. Pe de alta parte, aceste inspectii sunt necesare pentru o buna functionare a masinii si pentru prelungirea duratei de viata a acesteia.

4. Motoarele diesel au fost gandite sa reziste la compresii inalte

Acesta este si motivul pentru care motoarele diesel sunt preferate in trasporturile comerciale: sunt mult mai fiabile. Poate ca iti doresti o masina rapida, nu e cazul uneia propulsate de un motor pe motorina. De fapt, se intampla tocmai pe dos: masinile diesel sunt mai lente, dar mult mai puternice decat motoarele pe benzina. Cuplul de forta este foarte important la o masina, mai ales atunci cand o folosesti pentru transportul de materiale grele, iar motoarele diesel sunt recunoscute exact pentru acest lucru.

4 mari dezavantaje ale masinilor diesel

1. Motorina costa aproape la fel ca benzina

In trecut, unul dintre principalele motive pentru care alegeai o masina diesel era pentru ca motorina era mai ieftina decat benzina. Din pacate, in acest moment, preturile sunt destul de asemanatoare, un alt factor decis de cerere si oferta. Asta inseamna ca cererea pentru masini diesel a crescut, asa ca si pretul carburantului a facut acelasi lucru, motivatia fiind o piata de desfacere din ce in ce mai mare.

2. Motoarele diesel nu se remarca prin performante deosebite la capitolul viteza

Unul dintre beneficiile motoarelor diesel este ca este mai eficient decat unul pe benzina, in special datorita faptului ca transforma caldura in energie. Din pacate, cei care se asteapta la performante de viteza, vor fi dezamagiti: masina se va comporta mai mult ca un cal de povara. Cu alte cuvinte, va fi mai lenta, mai puternica si mai rezistenta.

3. Motoarele diesel au nevoie de mentenanta periodica

Desi ii lipseste aprinderea, asta nu inseamna ca nu mai are nevoie de mentenanta. Ce inseamna asta? Simplu, trebuie sa-i schimbi in mod regulat uleiul si filtrele de aer si ulei. Noile motoare diesel, mai curate, nu mai necesita evacuarea apei din sistem, dar si acestea au separatoare care trebuie golite, periodic, manual.

4. Motoarele diesel inseamna costuri mai mari de reparatii

Asa cum spuneam mai devreme, motoarele diesel au nevoie, periodic, de mentenanta, altfel vei cheltui o gramada de bani incercand sa repari diverse componente defecte. De ce se intampla acest lucru? Principalul motiv este ca motoarele diesel sunt mai evoluate din punct de vedete tehnologic, asa ca vei avea nevoie de un specialist pentru reparatii. Iata motivul pentru care trebuie sa duci masina la toate inspectiile periodice.

Concluzia

Nu putem incheia decat pe un ton optimist. In acest moment, tehnologia diesel evolueaza vazand cu ochii. Motivul principal are legatura cu presiunea construirii a cat mai multe vehicule utilitare, automobile, camioane sau autobuze, care sa emita cat mai putine noxe. Iata ceva ce motorul diesel poate rezolva.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
OFF-ROAD: 6 SFATURI PENTRU A CONDUCE IN SIGURANTA
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter