5 reguli simple care te pot ajuta sa eviti accidentele iarna

Accident Masina Iarna

Iarna este momentul in care dai dovada daca meriti sau nu permisul de conducere. Si nu vorbesc acum despre incepatorii care inca mai au de invatat din regulile ascunse ale soferiei, ci despre cei care au permis de foarte multi ani.

Unii dintre ei stiu ce sa faca atunci cand afara se asterne zapada si situatia devine critica, altii nu sau poate ca nu ii intereseaza. Ceea ce este si mai grav.

Va propun sa ne amintim cinci reguli de bun simt care ne ajuta sa iesim fara probleme din sezonul geros.

Citeste si: Ce trebuie sa stim despre lanturile antiderapante?

Regula 1

Cand parchezi masina ai grija sa nu lasi frana de mana trasa. Temperaturile vor scadea mult si vom avea parte de grade cu minus, asa ca sistemul de franare ar putea ingheta. Mai exact, etrierii.

Datorita umezelii, apa se poate strange in etrieri si i-ar putea bloca in pozitia strans. Fie ca masina ta este una noua care are sistem de franare cu buton, fie ca ai una mai veche si frana de mana este pe baza de levier, nu-ti incarca lista de peste zi cu o vizita la mecanic.

Regula 2

ESP-ul si ABS-ul trebuie sa fie activate in permanenta. Carosabilul umed sau inghetat da batai de cap si soferilor cu peste 10 ani de experienta in condus. Este necesar sa-ti asiguri viata... mai ales daca masina iti permite.

Regula 3

Circulatia pe sinele de tramvai nu este permisa indiferet ca e iarna sau vara daca vrei s-o folosesti ca scurtatura. Exista anumite zone in Bucuresti unde e permis sa faci asta si un exemplu cunoscut ar fi zona de la Dristor - Depoul Dudesti.

Incearca sa eviti sa mergi pe sinele metalice pentru ca metalul favorizeaza alunecarea, iar alunecarea duce la accidente.

Regula 4

Dezapezeste masina inainte sa pleci la drum. Stiu, pare ceva banal, insa nu ma refer la a o scoate din tunelul de zapada format de ninsoare peste noapte, ci la acel strat de zapada care ramane, de obicei, pe plafonul masinii.

Daca vantul bate agresiv, toata zapada de pe plafon se va spulbera in parbrizul colegului de trafic si vizibilitatea scazuta provoaca accidente.

Regula 5

Trebuie sa ai luminile aprinse in permanenta. Colegii de trafic au nevoie sa te vada ca sa poata evita un posibil accident. Nu cred ca e necesar sa-ti mai amintesc de semnalizare pentru ca esti un sofer civilizat si o faci deja.

Aceste cinci reguli sunt de bun simt, toata lumea le poate aplica si nimeni nu are scuza daca nu o face, mai ales ca acum este informat. Nu uitati sa schimbati anvelopele!

Te-ar mai putea interesa:

Cinci sfaturi pentru a te bucura de iarna in masina ta decapotabila 

Cum treci iarna mai usor daca ai o masina diesel! 

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE PIESE SE INLOCUIESC CEL MAI GREU LA UN LOGAN?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter