Iata 5 moduri de a scapa de o masina cu dauna totala, dupa un accident auto grav!

Ferrari Enzo Crash

In cazul in care ai trecut printr-un accident auto serios si masina a avut de suferit, o poti declara ca dauna totala. Poate fi o experienta dificila, de aceea nu strica sa stai de vorba, intr-o astfel de situatie, cu asiguratorul masinii tale.

Cum decide compania de asigurari ca dauna este totala?

Fiecare tara are un prag la acest capitol. De exemplu, sa spunem ca acesta este 70%: daca daunele masinii ajung la acest procent sau sunt mai mari, compania de asigurare o va declara dauna totala. Pentru mai multe informatii despre pragul in cazul asigurarii masinii tale, ia legatura cu compania de asigurari.

Ce poti face cu o masina ajunsa in situatia dauna totala?

Ei bine, la acest capitol, ai mai multe optiuni:

1. Pastreaza si repara masina

In multe cazuri, e mai logic sa faci asta. Mai ales daca masina a fost declarata dauna totala din cauza unor probleme "cosmetice" si nu mecanice si poate fi condusa in siguranta. Aceasta situatie se mai aplica si in cazurile in care banii primiti de la compania de asigurare nu-ti ajung pentru o masina noua sau daca masina avea valoare sentimentala. In acest caz, asiguratorul va scadea din suma totala valoarea aproximativa a ceea ce a mai ramas din masina si sumele datorate in cazul in care a fost vina ta, iar vehiculul va primi titlul de salvat.

Legea spune ca orice masina declarata dauna totala primeste un astfel de titlu si este considerata frauda orice tentativa de a repara si vinde masina cu titlul de masina noua. La acest pas, trebuie sa specificam ca va fi destul de greu sa mai asiguri o masina salvata. Unele companii de asigurare refuza politele pentru astfel de automobile, iar altele vor oferi doar titluri cu raspundere limitata.

2. Pastreaza masina dar nu o repara

Exista situatii in care e mai simplu sa pastrezi masina, daca mai poate fi condusa, si sa accepti plata unor daune mai mici. Poti face asta in cazul unor zgarieturi, daune ale vopselei sau urme de ciocnire usoara. In cazul in care airbag-urile nu au fost actionate, iar sasiul sau motorul sunt in stare buna, masina ar putea fi potrivita pentru nevoile tale. Aceasta situatie poate fi luata in calcul si in cazul in care compania de asigurare nu plateste indeajuns pentru a putea cumpara o masina noua.

3. Vinde masina pentru piese

In momentul in care o companie de asigurari cumpara o masina in dauna totala, o vinde pentru piese. Ai putea incerca sa faci si tu asta, mai ales daca te descurci sa o demontezi si sa pui pret pe tot ce mai poti salva din ea. E chiar posibil sa scoti, in acest fel, mai multi bani decat iti ofera asiguratorul. Poate fi o optiune si in cazul in care lucrezi cu masini si ai nevoie de piese pentru un alt automobil.

4. Ia banii de la asigurator

Aceasta este cea mai frecvent intalnita situatie: de fapt, asiguratorul cumpara de la tine masina in dauna totala. Acesta va calcula un pret pentru autovehicul si iti va face o oferta in acest sens. Daca tu esti cel vinovat pentru accident, compania de asigurari iti va oferi mai putini bani.

Nu uita ca poti intotdeauna negocia pretul unei masini in aceasta situatie. Asiguratorul urmeaza intotdeauna un procedeu standard: gaseste cinci masini comparabile cu a ta si stabileste o valoare. Nu lua in calcul nici cea mai scumpa masina, nici pe cea mai ieftina, se opreste la modelele de pret mediu. Aceasta este suma pe care ti-o va oferi.

Problema acestui calcul este ca asiguratorul nu alege intotdeauna masinile reprezentative. Acestea pot fi modele de clasa mai mica sau mai prost echipate. De aceea, te sfatuim sa-ti intrebi compania de asigurari cum a ajuns la pretul oferit si sa insisti sa ia in calcul modelul masinii tale, anul de fabricatie si kilometrajul inainte de accident. Pregateste-te sa dovedesti valoarea masinii: asta inseamna ca trebuie sa aduci asiguratorului chitante cu tot ce-ai investit in aceasta de-a lungul timpului.

5. Doneaza masina in scopuri caritabile

Poti face si acest pas si castiga la capitolul taxe si impozite. Exista si in Romania servicii de caritate care iti vor prelua masina si o vor vinde pentru piese. Dupa aceasta operatiune, vei putea alege catre cine merg banii castigati din vanzari. E foarte posibil sa fie vorba despre mai putini bani decat daca ai fi vandut tu parti din masina dar, in cazul in care vrei sa scapi de masina si sa uiti de eveniment, o donatie nu e deloc o idee rea.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CELE MAI SCUMPE 7 MASINI DIN ISTORIE
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter