5 lucruri pe care nu trebuie sa le facem la o masina cu transmisie manuala

Masinile cu o cutie de viteza automata au castigat teren important in ultimii ani, dar exista in continuare un procent mare de masini cu transmisie manuala. Astfel de modele au costuri reduse fata de cele cu transmisie automata si pentru ca sunt majoritate in Romania va prezentam cateva sfaturi pentru a proteja pe cat posibil transmisia.

1. Nu tine mana pe schimbator

Specialisti recomanda clar ca schimbatorul sa fie lasat liber in momentele in care nu il folosim, deoarece exista un element fix reprezentat de furca schimbatorului care se atinge de un element mobil al cutiei de viteza, reprezenat de pinion. O presiune oricat de mica uzeaza in timp schimbatorul.

2. Nu tine masina in viteza la semafor

Actionarea inutila a pedalei de ambreiaj duce la o uzura premature a componentelor, deoarece in momentul in care pedala este actionata placa de ambreaj intra in contact cu un rulment, iar acest procej de frecare duce in timp la uzura. Dureaza mai putin de 3 secunde pentru a scoate si a baga in viteza in timp ce stam la semafor.

3. Nu incerca sa tii masina in rampa din acceleratie

Una dintre cele mai mari greseli pe care le fac conducatorii este de a tine masina din accelerate si ambreaj in panta. Daca vrem sa plecam cu masina din panta sis a nu plece inapoi putem trage frana de mana dupa care acceleram si dam drumul usor pedalei de ambreaj. In momentul in care simtim o mica vibratie eliberam frana de mana si cu siguranta nu vom merge in spate.

4. Corelarea turatiilor cu viteza

O mare parte dintr soferi ajung in rampa cu o viteza mult prea mare, doar ca acest lucru poate afecta motorul in timp. Daca ne deplasam cu 40 de km/h intr-o rampa si viteza a 4-a cu siguranta vom suprasolicita motorul.

5. Nu tine piciorul pe ambreaj daca nu est enevoie

Am intalnit o serie de soferi care la drum lung pentru a-si relaxa piciorul stang apasa pedala de ambreaj.  Acest lucru este extreme de daunator si va afecta in timp pedala respectiva si intreg sistemul.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
10 DOTARI COMPLET INUTILE PENTRU MASINI
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter