13 sfaturi pretioase pentru soferii de TIR pe timpul iernii

13 sfaturi prestioase pentru soferii de TIR pe timpul iernii! Ce trebuie sa stie acestia

13 sfaturi pretioase pentru soferii de TIR pe timpul ierni

Condusul in siguranta a unui camion de tonaj mare, cu remorca, in conditii de iarna grea, necesita anumite abilitati specifice soferilor profestionisti. Pentru multi soferi de camion, obisnuiti cu conditiile bune de pe autostrazile europene, trecerea brusca la conditii de trafic extrem de nefavorabile, este uneori dificila. Pentru acei camionagii care au si o remorca atasata, atunci condusul in conditii de iarna devine  de multe ori o adevarata provocare.

Cu siguranta cea mai mare temere pentru soferii de TIR este condusul pe timp de iarna, dar acest lucru poate fi usurat cu cateva sfaturi utile.

1. Reduceti viteza : principala cauza a accidentelor produse este neadaptarea vitezei  la conditiile de trafic.

2. Pastrati o distanta confortabila fata de autovehicolul din fata : in conditii de iarna este recomandat sa aveti o distanta cat mai mare fata de vehiculul din fata, recomandat 500m

3. Nu conduce in convoi : camionagii au prostul obicei de a forma un convoi foarte strans, in conditii de iarna. Acest lucru nu este recomandat datorita cresterii riscului de accident in lant, asa ca recomandam sa gasiti o cale sigura sa parasiti convoiul.

4. Nu urmariti luminile vehicului din fata : daca zariti stopurile vehicului din fata inseamna ca sunteti prea aproape, asta in conditii de vizibilitate redusa.

5. Analizati bine situatia : daca conditiile de trafic sunt extreme, atunci recomandam sa cautati cea mai apropiata parcare si sa asteptati ameliorarea situatiei

6. Nu opriti camionul la marginea drumului : recomandam o parcare amenajata, altfel riscul acrosarii creste.

7. Nu incerca sa fii erou : Chiar daca nu vei putea respecta programul de livrare, este mai bine decat sa faci accident, asa ca mai bine opreste daca conditiile devin extreme.

8. Franarea : nu folositi frana de motor pe un drum cu gheata, folositi frana de picior, insa aveti in vedere remorca, care e bine stiut ca poate derapa, mai ales daca sunteti intr-un viraj.

9. Verificati toate sistemele de siguranta a masinii inainte de a porni la drum : in special cele specifice vremii rece (dezaburire,caldura,etc.)

10. Incercati sa aveti tot timpul rezervoarele (chiar si cele suplimentare) pline : greutatea in plus ajuta la aderanta cauciucurilor.

11. Curatati tot timpul luminile atat cap-tractorului cat si a remorcii : asta va ajuta sa fiti vizibil

12. Un sofer grijului nu este luat niciodata prin surprindere de vremea rea : aveti grija sa fiti dotat cu lanturi, cauciucuri de iarna, etc.

13. Un camionagiu istet, are mult bun simt si judecata corecta a situatiei, acesta poate fi cel mai bun sfat.

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter