10 pasi pentru o parcare laterala perfecta

10 pasi pentru o parcare laterala perfecta

Suntem de acord: putine manevre in trafic sunt atat de intimidante ca parcare laterala. Multi noi soferi au pierdut examene din cauza acestei manevre tehnice.

Cati dintre noi nu evitam parcarea pe strazi aglomerate tocmai din cauza acestui lucru? Nu putem decat sa multumim celor care au gandit parcarile de supermarket, adevarate extensii suburbane de marimea unor mici tari.

Iata ce trebuie sa faci pentru a parca lateral perfect!

1. Cauta un spatiu cu care te simti confortabil

Cauta un spatiu cu care te simti confortabil si in care poti parca fara a lovi vreo alta masina. Vei avea nevoie de un spatiu mult mai mare decat masina pe care o conduci.

2. Verifica oglinzile

Verifica in oglinzi daca nu ai vreun „competitor”. Semnalizeaza in directia spatiului gasit, incetineste si opreste. Daca mai vrea cineva acel spatiu, asteapta-l sa treaca in aceasta pozitie. Daca e nevoie, explica-i, calm, ca tu ai ajuns primul.

3. Aliniaza masina langa cea parcata

Aliniaza masina langa cea parcata in fata locului gol, fara sa te apropii prea mult. Aproximativ 1 metru ar fi distanta potrivita. Verifica sa fii perfect aliniat fata de vehiculul de care iti spuneam mai sus.

4. Verifica ce se intampla in trafic in jurul tau

Inainte de a da cu spatele, mai verifica o data ce se intampla in trafic in jurul tau: sa nu cumva sa-ti apara de niciunde o alta masina, un biciclist sau un pieton.

5. Priveste peste umar

Schimba in marsarier si priveste peste umar spre locul in care vrei parchezi.

Apasa usor pedala de acceleratie

Apasa usor pedala de acceleratie si incepe sa rulezi in directia pe care ti-o doresti.

7. Cand e important sa virezi?

Intoarce volanul in momentul in care vezi bara din spate a masinii langa care te-ai oprit mai devreme. Cand axul din spate al masinii tale este aliniat cu bara din spate a acesteia, intoarce volanul la maximum spre dreapta (in situatia in care faci parcarea laterala pe partea dreapta).

8. Nu uita de unghiul de 45 de grade

Mergi inapoi pana cand masina ta a ajuns la un unghi de 45 de grade fata de cea din fata, apoi intoarce volanul la maximum in directia opusa. Imagineaza-ti ca masina ta deseneaza o litera „S”.

9. Continua sa dai cu spatele pana ajungi la locul potrivit

Continua sa dai cu spatele pana ajungi la locul potrivit. Uita-te, din cand in cand si in fata, sa nu atingi masina de acolo.

10. Pozitioneaza masina in functie de celelalte

Prin manevre inainte-inapoi, dupa ce ai indreptat volanul, pozitioneaza masina in functie de celelalte.

Asta a fost! In acest moment, daca nu ai gresit vreo manevra, ar trebui sa fii parcat in spatiul ales. Daca nu ti-a iesit din prima, nu-i o problema.

Semnalizeaza si repeta manevrele de mai sus. Nu vei fi, cu siguranta, nici primul nici ultimul care incearca de cateva ori inainte de a reusi! Nu uita, repetitia este mama invataturii!

Tags:
VIDEOCLIPUL ZILEI