Uzinele Dacia si Ford se inchid pana pe 5 aprilie. Ce se va intampla cu cei 20.000 de angajati

Uzinele Dacia si Ford se inchid pana pe 5 aprilie. Ce se va intampla cu cei 20.000 de angajati

Fabricile Dacia si Ford din Romania isi vor opri de joi productia, pe fondul escaladarii cazurilor de imbolnavire cu noul coronavirus la noi in tara.

Cel mai mare producator auto din Romania, Dacia isi va înceta activitatea de joi, 19 martie, de la ora 12.00, ca masura preventiva in conditiile epidemiei de coronavirus. Uzina de la Mioveni va ramane inchisa pana cel putin la 5 aprilie, dar e posibil ca aceasta data sa fie depasita, in conditiile in care toti experti se asteapta ca situatia sa se inrautateasca pana atunci din punctul de vedere al epidemiei Covid-19.

Reprezentanții grupului Renault au precizat ca in companie nu a fost confirmat niciun caz de coronavirus, pana in acest moment, dar sunt agajati in izolare la domiciliu, care ar fi intrat in contact cu persoane infectate. Ca masura de precautie s-a decis inchiderea fabricii, iar cei 13.500 de salariati au intrat in somaj tehnic. Asta inseamna ca isi vor primi 85% din salarii, conform contractului colectiv de munca.

Tot de joi isi va inchide portile si fabrica Ford de la Craiova, iar cei 6.000 de angajati vor intra de asemenea in somaj tehnic pana pe 5 aprilie. Ei isi vor primi 78% din salarii, conform contractului colectiv de munca.

Producatorul american a luat de altfel decizia de a-si inchide toate fabricile din Europa, pe seama epidemiei de coronavirus. Astfel de masuri au fost implementate la nivelul intregului continent si de Volkswagen, Mercedes-Benz, Nissan, Renault, Fiat sau Toyota.

VIDEOCLIPUL ZILEI