Verificare RCA. Cum afli online daca mai ai sau nu o asigurare valabila

Verificare RCA. Cum afli online daca mai ai sau nu o asigurare valabila

Amenzile pentru cei ce nu au asigurare RCA sunt destul de mari, asa ca nu ar fi rau sa stii cum sa verifici acest lucru pentru masina ta. Iata cum sa afli online daca mai ai sau nu o asigurare RCA valabila.

Pentru ca Politia Romana are amenzi destul de mari pentru soferii care circula fara asigurarea RCA, este absolut obligatoriu sa ai asa ceva pentru masina ta. In cazul in care ai pierdut polita, nu ar fi rau sa stii cum sa verifici si sa afli online daca mai ai sau nu o asigurare valabila.

Cat este amenda pentru soferii care nu au asigurare RCA?

Stim ca pare greu de crezut, dar o multime de soferi circula fara o asigurare RCA pentru masina lor. Fie ca aceasta a expirat, fie ca nu ii intereseaza sau au o masina inmatriculata in alta tara, proprietarii de automobile risca amenzi foarte mari.

Citeste si: Ce inseamna, de fapt, decontarea directa la RCA

Conform art. 64 din Legea nr. 136/1995 cu modificarile si completarile ulterioare, privind asigurarile si reasigurarile din Romania, amenzile pentru acesti soferi sunt cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei.

Totodata, ti se va retine si certificatul de inmatriculare, placutele de inmatriculare, iar inmatricularea autovehiculului poate fi suspendata din oficiu, asta in cazul in care asigurarea RCA a expirat de mai mult de 90 de zile de la data constatarii.

Mai mult, in cazul in care nu o sa faci dovada platii RCA in 30 de zile de la data in care ai fost prins de agentii de la Brigada Rutiera, masina va fi radiata din circulatie. Tot atunci cand vei fi oprit de politie vei primi si o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie, iar certificatul de inmatriculare iti va fi restituit atunci cand vei prezenta documentul care atesta ca ai facut o asigurare RCA pentru automobilul tau.

Cea mai mare problema ramane atunci cand esti implicat intr-un accident. Chiar daca nu esti de vina, vei suporta pagubele pentru ca nu ai voie sa circuli pe drumurile publice fara o asigurare RCA valabila.

Cum sa verifici online daca ai sau nu o asigurare RCA valabila

Cea mai simpla metoda de a verifica daca mai ai sau nu o asigurare RCA valabila, este sa accesezi baza de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei.

Site-ul aida.info.ro al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania permite acest lucru. Mai mult, poti verifica si clasa bonus/malus cu care a fost incheiata o polita de asigurare.

Informatiile gasite pe acest site sunt preluate din bazele de date ale asiguratorilor din Romania. Tot ce trebuie sa faci este sa accesezi sectiunea „Verificare polita RCA” unde introduci seria caroseriei automobilului tau sau numarul de inmatriculare si seria de sasiu (VIN – 17 caractere). Mai poti verifica daca un autovehicul avea asigurare la o anumita data.

VIDEOCLIPUL ZILEI