Se schimba sau se reconditioneaza sonda lambda

Se schimba sau se reconditioneaza sonda lambda

Sonda lambda este o componenta importanta la o masina, iar daca nu stii ce face exact o sa iti explicam. Totodata, iti mai spunem si daca se schimba sau se reconditioneaza aceasta piesa auto.

Pentru ca nu multi stiu ce este si ce face sonda lambda la o masina, o sa iti explicam pentru a intelege. Mai mult, o sa iti spunem si daca sonda lambda se schimba sau se reconditioneaza. Iata ce trebuie sa stii in cazul in care aceasta s-a defectat.

Semne ca sonda lambda este defecta

In primul rand, va spunem ca sonda lambda este un senzor de oxigen care masoara cantitatea proportionala dintr-un lichid sau gaz. Acest senzor se afla in sistemul de evacuare al gazelor de esapament si este localizat inainte de catalizator. Masinile moderne vin cu doi senzori de oxigen, unul pozitionat inainte si altul dupa catalizator. Rolul lor este de a reduce emisiile de noxe.

Citeste si: Ce simptome are o masina cu valva EGR stricata

Atunci cand sonda lambda se defecteaza, acest senzor va trimite informatii eronate catre computerul motorului, iar asta duce la o functionare necorespunzatoare. Drept urmare, consumul de combustibil va creste, acceleratia masinii este discontinua, iar turatia instabila la ralanti.

Acum ca stim si simptomele unei sonda lambda defecte, ar mai trebui sa stim si cauzele care duc la defectarea acestui senzor. In primul rand, depunerile de particule vor bloca acest senzor, iar sonda lambda va trimite semnale eronate catre computerul motorului (ECU).

Si defectiunile bujiilor duc la defectarea sondei lambda, pentru ca din cauza aprinderii proaste de amestec aer-carburant, acest senzor va ajunge sa fie contaminat cu combustibil. Drept urmare, semnalul transmis catre ECU este eronat.

Atunci cand uleiul patrunde in cilindru, depunerile de vapori de ulei va afecta fluxul de gaze catre senzor, iar datele transmise catre ECU vor fi gresite. Totodata, si vaporii de apa pot cauza probleme, iar sonda lambda poate rugini.

Sonda lambda se schimba sau se reconditioneaza?

O sa se intample ca sonda lambda sa se defecteze, nu este exclus, pentru ca aceasta piesa nu va functiona timp de foarte multi ani. Bineinteles, se vor gasi mecanici dornici sa va ajute sa curatati acest senzor, pentru ca acesta sa functioneze corect.

Sfatul nostru este sa cumparati una noua, pentru ca nu costa atat de mult. In cazul in care doriti sa o curatati, aceasta poate sa nu mai functioneze corect, iar acest lucru o sa va coste mai mult.

Pe scurt, catalizatorul poate sa se strice, consumul de combustibil va creste, motorul va functiona neregulat, performantele masinii se vor reduce si mai exista riscul sa nu treceti ITP-ul din cauza emisiilor mari! Desigur, dupa ce ati inlocuit sonda lambda, ar fi bine sa identificati si cauza defectului!

VIDEOCLIPUL ZILEI