Desi atunci cand te apuci de scoala de soferi, condusul poate sa para greu, suntem convinsi ca nu mai ganditi asa acum, ca au trecut ceva ani de la promovarea examenului auto.
Odata ce am invatat condusul, devine o activitate usoara, mai ales daca mergi cu masina zilnic. Este ca si mersul pe bicicleta, nu ai cum sa uiti asta niciodata.
Exista insa sfaturi pe care ar trebui sa le urmam cu totii pentru a conduce corect o masina cu cutie de viteze manuala. De fapt, mai exact, exista cateva lucruri pe care nu ar trebui niciodata sa le faci daca ai o masina cu transmisie manuala. Sa vedem daca le cunosti!
Citeste si: Iata avantajele unei masini cu transmisie automata
Stiti locul acela, din stanga pedalelor? El se numeste “foot rest” si a fost conceput special pentru a-ti odihni piciorul. Asa ca foloseste-l! Da, piciorul nu trebuie sa stea mereu pe ambreiaj. De ce? Pentru ca, in primul rand, se uzeaza mai repede ambreiajul.
In al doilea rand, si voi veti fi mai obositi, daca stati mereu cu piciorul tensionat. Acest sfat trebuie urmat mai ales atunci cand aveti de facut un drum mai lung, cum ar fi pe autostrada.
Am intalnit o multime de soferi care stau cu piciorul pe ambreiaj atunci cand stau la semafor. Acest lucru va strica ambreiajul mai repede decat credeati, pentru ca se uzeaza rulmentul din kit.
Daca masina, atunci cand vrei sa pleci de pe loc, nu intra cum trebuie in viteza, nu incerca sa o fortezi. Sfatul specialistilor este sa iei piciorul de pe ambreiaj si sa il apesi din nou. Bine, acum fie vorba intre noi, acest lucru se intampla la masinile mai vechi, care sunt mai uzate. Dar chiar si asa, este un lucru pe care orice sofer trebuie sa il stie.
Mecanicii auto ne sfatuiesc sa asteptam o fractiune de secunda pana bagam maneta in marsarier. De ce? Raspunsul este simplu: masinile au nevoie sa stationeze in totalitate pentru a intra in marsarier. Deci e bine sa nu ne grabim!
Plecarea din rampa se face cu ajutorul franei de mana. Asta este un lucru pe care l-am invatat cu totii atunci cand am luat ore de condus. V-ati intrebat de ce se pleaca asa? Pai simplu, pentru ca daca folositi doar ambreiajul pentru plecarea din rampa, el se va strica mei repede. Cum? Pai simplu, masina se tureaza mai mult si discurile de ambreiaj patineaza.
Asa cum stim cu totii, orice motor are nevoie de cateva minute pentru a se pune in miscare cum trebuie. Adica, mai intai trebuie pornit motorul pentru ca sa se poate lubrifia fiecare piesa astfel incat sa functioneze in parametri normali. Daca fortam cutia de viteze atunci cand masina este rece, riscam sa stricam ceva in interior.
Chiar daca poate sa sune mai tehnic, acest sfat e bine sa-l stim si sa-l urmam. Adica, daca vrem sa trecem din viteza a 5 in a 2-a, spre exemplu, e bine sa facem asa: scoatem masina din viteza a 5-a, ridicam piciorul de pe ambreiaj, apasam din nou ambreiajul, turam un pic motorul si cuplam ambreiajul pentru a baga intr-a 2-a. In esenta ideea este ca trebuie sa fim atenti la sincronizarea turatiei motorului cu cea a cutiei de viteze.
Te-ar mai putea interesa:
Afla ce cutie de viteze este mai economica: cea manuala sau cea automata?