Lista completa de acte necesare pentru schimbarea permisului auto dupa noua legislatie

Lista completa de acte necesare pentru schimbarea permisului auto dupa noua legislatie

Acte necesare schimbare permis. In cazul in care permisul auto iti expira in 2021, trebuie sa stii care este lista completa de acte necesare, dupa noua legislatie.

In mare parte, aceleasi acte trebuie sa le ai si daca iti schimbi numele, daca pierzi permisul sau ti se deterioreaza. In acest caz, autoritatile vor emite un duplicat. Despre aceste situatii vom discuta pe larg in cele ce urmeaza.

Lista completa de acte necesare pentru schimbarea permisului auto in 2021 dupa noua legislatie

Acte necesare schimbare permis. Pentru a schimba un permis expirat, trebuie sa ai la tine cinci documente fara de care nu ti se poate inregistra cererea. Daca este ceva extrem de important in lista, aceasta este fisa medicala, pe care trebuie sa o obti in prealabil. Sa trecem insa in revista actele de care ai nevoie:

1. Cerere schimbare permis – formularul tipizat se gaseste la ghiseul DRPCIV si trebuie completata cu datele tale personale. Daca vrei sa castigi timp la ghiseu, poti sa descarci formularul de pe internet si sa te prezinti cu el gata completat.

2. Cartea de identitate a titularului, in original si copie, din care sa rezulta adresa de domiciliu a solicitantului. Atentie, asigura-te mai intai ca inca semeni cu poza din buletin, altfel vei fi obligat sa iti schimbi cartea de identitate mai intai. De exemplu, chiar si numai faptul ca ti-ai lasat barba iti poate aduce probleme la ghiseul de permise auto.

3. Dovada platii taxei pentru permisului de conducere. Aceasta din urma se poate plati pe loc, la ghiseul de depunere a actelor. Contravaloarea noului permis este de 68 lei.

4. Vechiul permis de conducere, in original.

5. Fisa medicala pentru schimbare permis auto. Documentul trebuie sa fie emis de o unitate medicala autorizata. El trebuie depus in original, iar in el trebuie sa se specifice ca titularul este apt din punct de vedere medical sa conduca. Din punct de vedere al costurilor, acest document te poate costa in jur de 150 de lei, in functie de clinica la care ai apelat.

Acte necesare schimbare permis. In cazul cetatenilor straini se mai adauga cateva documente, respectiv carte de rezidenta, permisul de sedere, certificatul de inregistrare impreuna cu pasaportul si pasaportul diplomatic sau de serviciu.

Cu toate acestea trebuie sa te prezinti la ghiseu atat in original, dar si cu o copie care va ramane in dosarul de la Directia de Permise.

Citeste si: Radiere auto 2021. Ce acte sunt necesare si cum procedezi

Acte necesare in caz de pierdere, deteriorare sau schimbare a numelui

Acte necesare schimbare permis. Si in cazul pierderii, a deteriorarii sau a schimbarii numelui, actele sunt oarecum aceleasi. In cazul permiselor eliberate dupa data de 1 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea duplicatului se poate faca si prin corespondenta la o adresa postala sau o adresa electronica.

Trebuie sa atasezi cererii documentele scanate, iar atunci cand te prezinti la ghiseu pentru ridicarea noului permis, trebuie sa ai la tine si documentele in original. Asadar, nu pleca fara ele de acasa, pentru ca intra pe lista de acte necesare pentru schimbare permis.

1. Cerere schimbare permis, care trebuie sa contina si motivul schimbarii permisului (schimbare nume/pierdere/deteriorare).

2. Cartea de identitate a titularului, in original si copie

3. Dovada platii taxei pentru permisului de conducere

4. Vechiul permis de conducere in original, daca situatia acopera schimbarea numelui sau deteriorarea actului.

Schimbarea unui permis auto strain cu unul romanesc

Acte necesare schimbare permis. Cetatenii care au obtinut permisul de conducere intr-o alta tara pot depune o cerere pentru preschimbarea lui cu unul romanesc.

Conform DRPCIV, nu este nevoie sa susti vreun examen, dar e musai sa ai la tine documentele prezentate mai sus, respectiv cererea pentru preschimbare a permisului, cartea de identitate in original si copie, fisa medicala in original, dovada platii taxei pentru permisul de conducere, dar si permisul eliberat de autoritatile din strainate.

ATENTIE! Trebuie sa ai la tine si o traducere legalizata a permisului de conducere obtinut in strainatate.

Citeste si: Calculator impozit auto 2021. Cat platesti in functie de motorizare si capacitate cilindrica

Ca si in cazul prezentate anterior, cetatenii straini trebuie sa se prezinte la ghiseu si cu pasaportul si certificatul de inregistrare, permisul de sedere sau cartea de rezidenta in Romania, in copie sau in original.

Acte necesare schimbare permis. Daca vrei sa salvezi timp atunci cand te duci sa iti schimbi permisul, cel mai indicat este sa iti faci programare online. Eviti astfel statul la cozi si mergi direct la ora stabilita.

Atentie insa, programarile se respecta cu sfintenie, astfel ca nu ai voi sa intarzii, altfel vei fi nevoit sa faci o noua programare.

Eliberarea noului act dureaza in general cateva ore, cu conditia ca actele sa fi fost depuse in prima parte a zilei. Daca te duci prea tarziu la ghiseu, e posibil sa trebuiasca sa astepti pana a doua zi si sa mai faci un drum in plus.

VIDEOCLIPUL ZILEI