Licitatie pentru tramvaie electrice, la Timisoara. Trei firme se lupta pentru contractul de 100 de milioane de euro

Licitatie pentru tramvaie electrice, la Timisoara. Trei firme se lupta pentru contractul de 100 de milioane de euro

Trei firme din Romania, Turcia si Polonia au depus oferte pentru construirea de tramvaie electrice pentru Timisoara, firma castigatoare urmand sa fie anuntata peste aproximativ o luna.

Licitatia pentru construirea de tramvaie noi la Timisoara, lansata la inceputul lunii februarie si blocata de o contestatie la caietul de sarcini, a fost finalizata. Trei firme s-au aratat interesate: Electroputere VFU Pascani (Romania), Bozankaya Otomotiv Mak (Turcia) si Pojazdy Szynowe Pesa (Polonia).

Licitatia a fost lansata initial pentru 16 tramvaie, iar valoarea contractului este estimata la peste 40 de milioane de euro fara TVA. E prevazuta, insa, o crestere a bugetului pana la 100 de milioane de euro, pentru situatia in care municipalitatea decide sa suplimenteze numarul de garnituri si sa achizitioneze 40 de tramvaie. Tramvaiele ar urma sa fie livrate in loturi de cate sapte si vor intra in circulatie imediat ce vor ajunge in garajul societatii locale de transport.

Electroputere VFU Pascani s-a ocupat de transformarea unora dintre tramvaiele vechi ale Timisoarei in actualele garnituri ”Armonia”.

Turcii de la Bozankaya Otomotiv Mak vin cu experienta unei companii care fiinteaza de 30 de ani si e recunoscuta pentru inovatiile in dezvoltarea unor produse prietenoase cu mediul.

Pesa, compania poloneza, este cel mai mare producator de trenuri al Poloniei si furnizeaza servicii de modernizare, mentenanta, reparatii de material rulant. E un simbol al industriei poloneze moderne, achizitionat de stat.

in Romania, Pesa a mai livrat tramvaie in Cluj-Napoca. Este vorba de un lot de 12 garnituri achizitionate in 2012, la pretul de 1,4 milioane euro fara TVA.

VIDEOCLIPUL ZILEI