In ce conditii se completeaza constatarea amiabila si ce este nevoie sa incluzi ca sa fie valabila la centru de daune

In ce conditii se completeaza constatarea amiabila si ce este nevoie sa incluzi ca sa fie valabila la centru de daune

Atunci cand facem un accident rutier usor, nu mai este nevoie sa mergem la politie, pentru a declara accidentul, pentru ca vom completa constatarea amiabila. Afla in ce conditii se completeaza acest docuemtn si ce este nevoie sa incluzi casa fie valabila la centrul de daune.

Constatarea amiabila este acel document de care avem nevoie atunci cand suntem implicati intr-un accident rutier usor, pentru a nu mai fi nevoie sa mergem la politie. Totusi, orice sofer trebuie sa stie in ce conditii se completeaza acest document si ce este nevoie sa incluzi ca sa fie valabila la centrul de daune.

Care este scopul constatarii amiabile in cazul unui accident rutier usor?

Mai intai, trebuie sa stiti ca acest document nu are ca scop stabilirea pe loc a vinovatiei, pentru ca acest lucru revine in sarcina asiguratorilor RCA ai vehiculelelor implicate intr-un accident rutier usor.

Citeste si: Cat costa sa faci o asigurare CASCO la un BMW Seria 5 (F10)?

Pe scurt, constatarea amiabila furnizeaza toate informatiile privind imprejurarile producerii accidentului, iar completarea acesteia contribuie la solutionarea dosarelor de daune. Constatarea amiabila nu reprezinta o recunoastere a raspunderii conducatorilor auto!

Mai departe, completarea acestui document ne scuteste de intocmirea documentelor de constatare de catre Politia Rutiera, insa doar in cazul in care este completat corect si semnat de catre ambii conducatori de vehicule care au fost implicati in accidentul rutier. In cazul in care unul dintre soferi nu este de acord cu semnarea constatarii amiabile, atunci constatarea trebuie facuta de unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs accidentul.

Cum se completeaza un formular de constatare amiabila?

Desi in legislatie nu este specificat un termen maxim in care formularul de constatarea amiabila trebuie transmis catre compania de asigurare, acesta este de 24 de ore. Totodata, dupa completarea acestui document, ar fi indicat sa faceti cate o copie dupa toate documentele celuilalt sofer, precum asigurare RCA, talon si carte de identitate. Nu se stie cand va vor fi de folos atunci cand o sa solicitati despagubirea de la societatea de asigurari.

Soferii care au fost implicati intr-un accident rutier usor trebuie sa completeze un singur formular, iar daca sunt martori, atunci puteti sa le cereti numele si sa le completati in campul cu numarul 5.

Rubrica Vehicul A se va completa de catre soferul vinovat, in timp ce rubrica pentru Vehiculul B va apartine celui pagubit. Pe langa completarea fiecarui camp, veti avea nevoie neaparat si de o schita a accidentului. Soferul vinovat va putea sa deconteze reparatia masinii doar daca detine o asigurare CASCO.

Chiar daca pastreaza cate pagina cu copia, ambele hartii din constatarea amiabila au rol de original, iar dupa ce le-ati despartit nu mai aveti voie sa facei modificari.

Daca ati completat si semnat formularul de constatare amiabila, nu va mai puteti adresa Politiei Rutiere! Depunerea formularului de catre oricare dintre cele doua persoane implicate in accident va obliga asiguratorul sa stabileasca si vinovatia celor doi soferi.

Constatarea amiabila se va depune la compania de asigurari de care apartineti, care va elibera si documentele necesare pentru ca masina voastra sa intre in reparatie la service. Trebuie sa stiti ca autorizatia de reparatie este obligatorie!

VIDEOCLIPUL ZILEI