Ghidul soferului: ce se verifica, de fapt, la ITP si in ce consta inspectia

Ghidul soferului: ce se verifica, de fapt, la ITP si in ce consta inspectia

Stim cu totii ca ITP-ul este obligatoriu, iar fiecare masina trebuie sa aiba asa ceva. Iata ce se verifica la ITP si in ce consta aceasta inspectia.

ITP-ul obligatoriu si orice posesor de masina trebuie sa aiba aceasta inspectie facuta, daca nu vrea sa primeasca amenzi destul de mari. Totusi,trebuie sa stiti ce se veridica la ITP si in ce consta aceasta inspectie. Ghidul pe care orice sofer trebuie sa il stie.

Ce amenda primesti daca masina ta nu are ITP-ul facut?

In cazul in care nu stiai, masinile noi trebuie sa faca inspectia tehnica periodica la trei ani de la inmatriculare, iar dupa aceea, la fiecare doi ani. In cazul in care masina ta a depasit varsta de 12 ani, atunci vei fi nevoit sa faci ITP-ul anual.

Citeste si: Mai poti trece ITP-ul cu o Dacia Papuc in 2021? Ce spune legea?

Daca folosesti un autovehicul destinat transportului de persoane, cu mai mult de 8 locuri pe scaune ori ca taxi, atunci va trebui sa faci ITP-ul la sase luni. Si autovehiculele pentru scoala auto care au, in afara de locul conducatorului, mai mult de opt locuri, vor trebui sa treaca de inspectia tehnica periodica o data la sase luni.

In cazul in care autovehiculele utilizate pentru transportul de persoane in regim de taxi sau regim de inchiriere au fost noi la data primei inmatriculari in Romania, atunci ITP-ul se va face la un an.

Amenda pentru lipsa ITP-ului ajunge la 5.800 de lei. Pe langa amenda, agentii de la Brigada Rutiera o sa iti retina si certificatul, dar si placutele de inmatriculare. Practic, o sa mai poti lua masina doar pe o platforma de tractare.

Vei putea insa sa iti recuperezi documentele, doar dupa ce vei face inspectia tehnica periodica la RAR, insa daca masina ta are probleme majore, sunt slabe sanse sa iei ITP-ul.

Ce se verifica la masina cand faci inspectia tehnica periodica?

Inainte de toate, ar trebui sa stii ca atunci cand o sa faci inspectia tehnica periodica a masinii tale o sa ai nevoie de cartea masinii, talonul si carte de identitate. In cazul in care esti respins de la ITP, atunci ai 30 de zile pentru a remedia defectiunile.

Atunci cand te duci cu masina la ITP, inspectorii vor verifica seria motorului si a sasiului (trebuie sa corespunda), lumini, stergatoare de parbriz, suspensii, amortizoare, franele pe partea din fata dar si din spate, trenul de rulare, directia, tensiunea de la borna bateriei, anvelopele care trebuie sa corespunda cu dimensiunile trecute in talon si existenta triunghiului reflectorizant, extinctorului si a trusei medicale.

Autovehiculele vor trece de ITP doar in cazul in care au defectiuni minore, care nu au un efect semnificativ asupra sigurantei vehiculului ori un impact asupra mediului.

Deficientele majore nu vor fi trecute cu vederea, pentru ca pot sa compromita siguranta vehiculului si sa ii puna in pericol pe ceilalti participanti la trafic ori sa aiba un impact asupra mediului. Deficientele periculoase constituie un grad de risc major, iar in acest caz nu o sa iei ITP-ul!

VIDEOCLIPUL ZILEI